Meniu Închide

Regele Mihai, Stalin, Transilvania și Cristian Tudor Popescu

Aflu de la Cristian Tudor Popescu că ”Fără 23 august 1944, Stalin n-ar fi decis niciodată: Transilvania va fi pe veci a românilor”. Adică regele Mihai ar fi salvat Transilvania. (de aici)

Povestea asta cu ”Stalin ne-a dat Transilvania” este extrem de complexă (în esență un mit al istoriografiei maghiare). Să amintesc de faptul că Stalin i-a spus încă din decembrie 1941 lui Anthony Eden că nu dorește de la România decât Basarabia? Să amintesc de Comisia Litvinov de la Moscova care a analizat situația frontierelor din Europa de Est? Cristian Tudor Popescu ar fi trebuit să-și amintească de scandalul din 1999 când rușii au scos niște dosare din arhivă, unul dintre ele cu raportul semnat de Ernest Neulander (tatăl lui Petre Roman pentru cei care nu-și amintesc), raport care recomanda transformarea Transilvaniei într-un stat independent. Când au apărut documentele astea la Moscova Petre Roman era ministru de Externe la București și a fost puțină vâjâială prin presă. Oricum, recomandarea finală a Comisiei Litvinov a fost menținerea Transilvaniei în frontierele României, iar asta înainte de 23 august 1944. Nu mai amintesc de concluziile asemănătoare de la Washington și Londra. Repet: ideea că ”Stalin a dat Transilvania României” este un mit al istoriografiei maghiare.

Cel mai vesel argument din raționamentul lui Cristian Tudor Popescu mi se pare următorul: ”imaginea regelui „fugit” din țară într-un tren încărcat cu bogății. O minciună. În străinătate, a muncit, și-a câștigat existența ca oricare cetățean.” Și aici îmi amintesc de furia regelui Carol al II-lea, aflat în Portugalia, când a aflat că Mihai îi scotea la vânzare prețioasa colecție de timbre. Puteți găsi însemnările zilnice ale lui Carol al II-lea aici, sunt extrem de vesele, 4 volume.

Perioada asta vor apărea o mulțime de aiureli despre regele Mihai, eu nu voi mai scrie nimic despre el o vreme, aștept să se liniștească poporul și urmăresc cum apar miturile.

[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]

Abonare pe email

***

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.