Meniu Închide

Ruby model 1915 – pistolul pragmatic al francezilor

În Primul Război Mondial, pe lângă revolverul model 1892, francezii au folosit și un pistol semiautomat – o ciudățenie față de armele de același tip ale celorlalte mari armate ale lumii.

Pistolul Ruby model 1915.

În vreme ce toată lumea căuta pistoale semiautomate de calibru mare sau cu viteză a glonțului cât mai mare, francezii au ales un pistolet de dimensiuni reduse și cu un calibru mic, 7,65 mm – față de 9 mm sau .45 ale celorlalte pistoale militare. Militarii francezi și-au dat seama că pistolul este o armă secundară, destinată în principal auto-apărării, astfel că nu este neapărat nevoie să fie extrem de puternică.

Ruby model 1915 este primul pistol militar care folosește doar masa manșonului-închizător și presiunea arcului recuperator (situat sub țeavă) pentru a realiza înzăvorârea, fără nici un alt mecanism suplimentar. Masa manșonului și presiunea arcului recuperator sunt calculate astfel încât să țină închizătorul lipit de camera cartușului până în momentul când glonțul părăsește țeava, abia apoi sub forța de recul manșonul își începe cursa spre înapoi, extrage tubul tras, armează cocoșul și la revenire culege din încărcător un nou cartuș. O armă extrem de simplă și compactă. Principalul defect al acestui sistem este că nu poate folosi gloanțe de calibru mare sau încărcături mai mari. Pistolul Ruby model 1915 este o clonă a pistolului Browning model 1903.

Simplu și eficient, cu calități modeste dar fără să aibă nici un fel de pretenții.


Alte articole din seria ”Istoria armelor de foc”Alătură-te celorlalți 250 de abonați.

Articole similare

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.