Meniu Închide

Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău

Vladimir Putin

Că moldovenistul Vasile Stati minte de îngheaţă apele – asta face parte din munca lui de manipulator. Dar când Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse bate în cuie istoria românilor deja avem de-a face cu o problemă diferită.

Despre ce este vorba: pe site-ul Ambasadei Rusiei la Chişinău se găseşte pagina „Despre istoria intrării Basarabiei în componenţa Imperiului Rus (Notă informativă)” (o puteţi citi aici). Nu-mi este clar un lucru: aceasta este nota informativă pe care o lecturează diplomaţii ruşi când vin la post în Chişinău, este un text de propagandă sau o cercetare istorică? În oricare dintre variante, avem o problemă gravă.

Textul este atât de împănat de distorsiuni încât ar ieşi o lucrare de licenţă sănătoasă dintr-o încercare de demontare documentată a fiecărei manipulări conţinute. Dar să începem cu începutul: textul debutează enunţând o prostie colosală – anume că actualul teritoriu al Basarabiei a făcut parte din provincia romană Dacia. Trecem mai departe şi aflăm că biata Moldovă a făcut parte din Rusia Kieveană, iar mai apoi din cnezatul Galiţia. Ştiţi când au apărut românii în zonă? În secolul al XIII-lea când „a început popularea bazinului rîului Prut cu triburi valahe (româneşti, venite din Ungaria) (…) Eliminînd popoarele slave de pe rîul Siret şi aprofundîndu-se pe rîul Prut în partea de mijloc a Basarabiei, popoarele române niciodată nu s-au extins în partea de sud a Basarabiei”.

Aici e locul să amintesc de nedumerirea lui Gheorghe Brătianu, formulată cam aşa: ruşii spun că românii sunt veniţi din Ungaria, ungurii spun că românii sunt veniţi din Bulgaria, bulgarii spun că românii sunt veniţi de oriunde, numai de la ei nu; şi totuşi – cum au apărut românii? Vom fi fost vreun caz unic în istorie de generaţie spontanee.

În sfârşit, o demontare a tratatului scurt de istorie prezentat de Ambasada Rusiei la Chişinău ar ocupa prea mult spaţiu pe un blog. În esenţă se încearcă o motivare a ocupării Basarabiei de la 1812 şi sunt ocolite cu dibăcie o mulţime de documente, fiind citate doar cele care convin tezei ruseşti (autorul textului în cauză pur şi simplu uită că prin Tratatul de la Tilsit din 1807 Rusia a promis că se va retrage din principatele române, promisiune neonorată). Am explicat aici cum şi de ce a luat Rusia decizia de anexare a Basarabiei. Pentru evoluţia banditească a negocierilor dintre Franţa şi Rusia aveţi aici un alt exemplu.

Problema reală însă este alta. „Nota informativă” în care ne este schilodită istoria datează din februarie 2013. De un an de zile nu am auzit de vreo reacţie din partea diplomaţiei române. Să fi pus şi Ambasada României la Chişinău pe site o notiţă, o notulă, o ceva. (Dar staţi! Nu se poate, România respectă suveranitatea Republicii Moldova şi oricum, noi nu putem face ce fac ruşii). Partea a doua a problemei: toţi cei care militează pentru „apropierea de Rusia” se pot lămuri acum care este părerea diplomaţiei ruse faţă de istoria românilor.

Mi-am permis să păstrez o copie, pentru referinţe ulterioare.

MAE rus despre istoria romanilor

Via Timpul.

Abonare pe email

***

17 comentarii

  • Mircea

   cel mai stupid comentariu …
   1 Republica Moldova este un stat independent care sia anuntat INDEPENDENTA fata de uniunea sovietica in 1991, la fel este stat recunoscut de toate statele lumii.
   2 Stat separatist care este ilegal, fantoma si care nu exista, este Transnitria, care tot russii au furat-o in 1991, asa cum acum tot rusii ii sustin cu arme grele, armata, si bani, terotoriile estice ale Ukrainei SEPARATISM, Donetsk, Lugansk …
   3 Problema Rep. Moldova sunt piloticienii, care din 1991 sunt influietati de Moscova, si nu au facut nici un fel de reforme, si problema nr 1 este justitia, care este cea mai corupta, si care se vinde pe bani, la fel ca si in Ukraina, atita timp cit a fost omul moscovei acolo Ianukovici, care la fel nimic nu a facut pentru tara
   4 Scopul Republicii Moldova este aderarea la uniunea Europeana, si apoi poate si Unirea, dar unirea, nu pentru ca Moldova sa fie Sclava Romaniei, ca de la al doilea razboi mondial Moldova a fost sclava rusilor si comunistilor …
   5 Uitativa Hartile vechi pe wikipedia din 1812 „Basarabia (galben, otomană) până în 1812.” Unde era Romania ??? nici nu era pe Harta … http://ro.wikipedia.org/wiki/Basarabia#/media/File:MOLDNAPOL.jpg
   6 Mereu am fost furati de teritorii, de Ukraina si Romania, la fel si Razboaie cu Turcia … cit de mare era cindva Moldova/Basarabia, numitio cum doriti, si in ce acum sa transformat … intrun pumn de pamint … intre Romania si Ukraina … pentru ca dupa stefan cel mare nu am mai avut Domnitori cu demnitate, mereu niste lasi mancurti … care isi vindeau si neamul si patria …
   7 Va mai uitati Stirile din Republica Moldova ? sau va informati doar de la Pro TV ???

 1. Aurelian

  Documentul are si un sambure de adevar dar in mare parte este o aberatie.Locuitorii teritorilor moldovenesti nu vorbeau ruseste, vorbeau romaneste, scriau intradevar cu litere slavone ca de altfel si tara romaneasca .Politica pe care a dus-o imperiul rus a fost o politica de cucerire si rusificare a populatiilor cotropite. De altfel mai toate imperiile au facut si fac aceia-si politica. Politica a minciunii a jafului si desnationalizarii.Ce-i tari si-au impus tot timpul punctul de vedere .Aparitia din neant a unei nave extra terestre conduse de Fat Frumos si Ileana Cosanzeana cu cateva zeci de mii de romani la bord ar fi o explicatie pe placul tuturor celor care au acaparat teritoriile romanesti .,,Atunci noi suntem cei acaparatori”

 2. Lucian Petrescu

  Muzica o comanda,cel care o plateste!Istoria,ca si statistica,este relativa,insusi marele Einstein a afirmat ca totul este relativ!Iar marele Mark Twain a spus:Exista trei categorii de minciuni: minciuni,minciuni gogonate si statistici!Iar istoricii rusi ar trebui sa citeasca,opera Descriptio Moldaviae,a lui Dimitrie Cantemir,care a ajuns sfetnic al lui Petru cel Mare!

 3. Gelu Cristescu

  In chestiunea „samburelui de adevar”: Pai nu scrie in Cronici cum ca Imparatul Laszlau a transferat din Maramures pe Dragos impreuna cu o ceata de Valahi, si i-a pus in Moldova (un nume geografic pur slav) unde Valahii au gasit ‘un stupar rus”. La o scara de gindire ceva mai mare asta se traduce asa, sa-mi fie cu iertare: Regele Ungariei, stapinitor peste Transilvania, socotita in acel 1200 ca fiind parte integranta din Ungaria, a stramutat (colonizat) pe Valahi (cuvintul „Roman” nu exista inca pe atunci, el a aparatu secole mai tarziu) in Moldova ca sa constituie o „marca’ impotriva invaziilor tataresti care. Nu uitati: invazia tatareasca di 1240. Si iarasi sa-mi fie cu iertare, oare nu sustin acelasi lucru Cronicile noastre, singura baza istorica credibila dela care pleaca orice istoriografie Romaneasca. Nimeni nu contesta influenta slava absoluta aspura denumirilor geografice (Prut, Siret, Moldova), nici existenta CUMANILOR NEGRI din sudul Moldovei (vezi diploma Ioanitilor, ‘botezul dela Milcov” al cumanilor poloviti, citeste Djuvara, Basarab Voda, fiul lui Tachomir: premizele….”etc. Cit despre legaturile Modavo-Ruse pe parcursul istoriei noastre, se stie ca Rusii ne-au fost mari aliati impotriva otomanilor. Vezi Cantemir, Descriptio Moldavae.
  G. A. Cristescu

 4. Gelu Cristescu

  In chestiunea lui Bratianu. A intrebat bine dar raspunsul este simplu, dat de prof Loth, cel mai mare expert in chestiunea migratiei popoarelor: Ultima mare migratie Europeana a fost cea a patorilor TRACO-ILIRI, vorbitori de Latina. TRACO-ILIRII VALAHI sunt stramosii nostri. Eu au venit „inarmati ‘ cu cultura latina superioara. 50 din cei 80 de imparati Bizantini au fost de origine TRACO-ILIRA. Inclusiv „Petru”, cela care a format un regat pe teritoriul Bulgariei de azi. Iustinian, Constantin, Teodosie,…Traco Iliri. Poporul Roman este un popor de IMPARATI. Constata S O Iosif: „doar la Romani basmele incep cu ‘a fsot odata un imparat’….la tot restul neamurilor europene ele incep cu ‘printi, printese”. Carevasazica: Cele doua valuri de migratii TRACO-ILIRE au fost consemnate. Primul a fost „descalicatul” prin Banat, Amlas si Fagaras. De acolo s-a inchis bucla in MUNTENIA. Valahii gasind o populatie locala foarte numeroasa de CUMANI NEGRI (sau Poloviti negri), din neamul TURANIC, si-au ales un shef Asiatic, numit Basarab Negru Voda, cu care si-au cladit o superba istorie pina la disparitia acestor mari domnitori cu „gene asiatice”…pina la Vlad Tepes. O remarca; primii domnitori au fost Catolici, nicidecum Ortodoxi. Nicolae Alexandru a fost catolic, dar s-a convertit la ortodoxism recunosind episcopia din OHRIDA, in Macedonia de astazi (din cauza unor considerent politice).
  Salutari!
  Privit istoria rece. Chiar de-om fi neam de oieri, nimeni nu constesta superioriatea noastra in fata acelor neamur GASITE ANTERIOR la Carpati. Ele au disparut sau au fost asimilate, ghiciti de cine? – pai chiar de TRACO-ILIRII nostri Valahi. Cum asa? Pai nu se tot spune ca cei de cultura Latina au inghiti „culturile inferioare”? Asa si este, „cel mai mai…mananca pe cel mai putin mai”.
  G.A. Cristescu

 5. Pingback:Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău | Romania MilitaryRomania Military

 6. Pingback:Legătura dintre Criticatac.ro, Vocea Rusiei şi Ministerul rus de Externe

 7. Pingback:Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău | gerulia

 8. Pingback:Când Ambasada Rusiei la Chişinău mănâncă ce nu trebuie… « CER SI PAMANT ROMANESC

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.