Meniu Închide

Șatră de țigani în România în jurul anului 1900

Am identificat la Arhivele Naționale o serie de 9 fotografii ale unei șatre de țigani de la începutul secolului trecut. Instrumentele de evidență ale arhivei nu dau nici un fel de informație referitoare la originea fotografiilor, însă eu bănuiesc că este vorba de imagini luate în România în jurul anului 1900 și ceva – cel puțin asta îmi spune uniforma unui ofițer care apare într-una din fotografii.

În rest nu pot decât să spun că imaginea idilică despre libertatea țiganilor șătrari din tot felul de cântece și scrieri este una falsă. Fotografiile de mai jos sunt cât se poate de grăitoare despre mizeria absolută în care trăiau țiganii nomazi. Cu atât mai amuzante mi se par solicitările de păstrare și promovare a tradițiilor țigănești.

 Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

2 comentarii

  1. Cosmin M.

    Puneti si poze cu romani din aceeasi periaoda.Nu era mare diferenta.Erau tot desculti,tot in zdrente.Cautati pe net- Fabr1s.Eu am prins in anii 70 casa parinteasca a strabunicului meu,urmas de tarani iobagi.Nu aveau voie sa folosesca la acoperis decat lemn de plop,peste care se puneau paie.De aceea nu rezistau mult timp.In copilarie,strabunica a mancat zmeura din marginea padurii grofului.Padurarii l-au prins pe tatal acesteia,l-au intins pe pamant si l-au batut cu patul armei peste spate.De acolo i s-a tras moartea.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.