Meniu Închide

Studiul Fundaţiei Soros despre Republica Moldova este eronat şi mincinos

Mass-media de la Bucureşti şi Chişinău a preluat pe nemestecate un studiu pretins ştiinţific al Fundaţiei Soros intitulat „Republica Moldova în conştiinţa publică românească”. Efectul a fost devastator, priviţi doar câteva din titlurile apărute în urma publicării acestui studiu mincinos:

Adevărul: Unirea, dorită mai mult în dreapta Prutului. Fiecare al doilea român consideră România şi Moldova ar trebui să se unească

România Liberă: Studiu: R. Moldova, o ţară necunoscută pentru mai mult de jumătate dintre români

Evenimentul Zilei: Studiu Soros: Republica Moldova, o mare necunoscută pentru mulţi români

Studiul acesta are şansa să intre în folclorul urban sub forma „basarabenii nu vor să se unească cu România” cu varianta „românii vor să ocupe Republica Moldova” – două fraze cheie care ştim cui folosesc şi de unde provin.

Studiul Soros demontat de profesorul Baltasiu

Profesorul universitar doctor Radu Baltasiu a publicat pe pagina Romanian Global News o replică în care demonstrează că studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” conţine inexactităţi grave:

  1. Studiul Soros conţine o serie de termeni care sună ştiinţific, dar care sunt neclari din punct de vedere teoretic. Un astfel de termen este „naţionalişti exclusivişti fermi” folosit fără nici un fel de bază teoretică sociologică.
  2. Studiul Soros împarte arbitrar (fără argument) populaţia investigată în „români” şi „locuitori ai statului vecin” . În timp ce populaţia din România are caracter etnic, cea de la Nistru este lipsită de caracter etnic (…) compară un popor cu o populaţie, ceea ce este imposibil.
  3. Studiul Soros susţine că „naţionalismul etnic” este rău iar „naţionalismul civic” este bun. La acest capitol profesorul Radu Baltasiu demonstrează că această judecată de valoare nu este demonstrată şi nici ştiinţifică.

Profesorul Radu Baltasiu mai arată că studiul Soros are menirea de a plasa naţionalismul românesc în partea negativă a sensului istoric şi de a dezincrimina bolşevismul de crimele sale. Eliminând agresiunea comunistă, reacţia naţională românească este prezentată de autorii studiului ca „derapaj pro-unionist.” Aceasta este o ultimă dovadă a caracterului ideologizat al acestui studiu, care-l trimite în derizoriul altor sensuri, probabil în geopolitica intereselor străine în această parte de lume.

Replica completă a profesorului Radu Baltasiu la studiul Fundaţiei Soros o puteţi citi aici.

Prof. univ.dr. Radu Baltasiu predă la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi este Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

5 comentarii

  1. just_me

    In acelasi timp aceeasi FUNDatie Soros face un studiu intre tinerii din Ungaria si rezulta dupa calculele lor ca 53% dintre tineri si-ar da si sufletul sa vada iar Ungaria Mare. Dupa cum se vede pentru ei numai stiri calde -nationaliste- pentru noi numai stiri reci -separatiste-.

  2. Pingback:A fost bine ce a făcut România cu Serbia?

  3. Pingback:Ziariștionline.ro: Impuscati-l pe profesorul “fascist”! George Damian: Ofensiva impotriva profesorului Baltasiu | Dan Tanasa Blog

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.