La 15 octombrie 1922 Ferdinand şi Maria erau încoronaţi la Alba Iulia ca regi ai României Mari. Cu această ocazie Regina Maria a purtat o coroană de aur de 5 kilograme, făurită după modelul coroanelor bizantine femeieşti purtate de soţiile voievozilor români – o coroană aproape identică cu cea purtată de doamna Despina a lui Neagoe Basarab în fresca de la mănăstirea Curtea de Argeş. Ca o notă paralelă: coroana Sfântului Ştefan, simbolul Ungariei, este şi ea o coroană feminină bizantină, cu lănţişoare de aur care atârnă pe lângă urechi.

O chestie puţin remarcată la coroana purtată de Regina Maria a României la Alba Iulia: lănţişoarele de la urechi se încheie cu discuri în care sunt încastrate svastici. Spuneam aici că svastica nu apare doar pe primele bancnote sovietice sau chiar pe primele uniforme ale Armatei Roşii, ci şi în alte locuri surprinzătoare. Coroana de aur a Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. La Alba Iulia regele Ferdinand a purtat coroana de oţel a României, făurită în urma războiului de independenţă. În imaginea de mai jos se poate vedea svastica de care vorbeam pe pieptul Reginei Maria. Cumva prima jumătate a secolului al XX lea s-a desfăşurat în Europa sub semnul svasticii, doar că nu cunoaştem toate detaliile.

Coroana Reginei Maria cu svastica

Mai multe imagini cu Regina Maria purtând toate însemnele regale aici (în unele fotografii se pot vedea svasticile de care vorbeam).

[newsletter]

 

17 raspunsuri
 1. Mihai ANDREI says:

  Svastica este un simbol grafic foarte vechi si cu raspandire globala inca din antichitate,…

  “Svastica apare în artă și în simboluri preistorice sau în diverse contexte: noroc, soarele, Brahma, în conceptul hinduist de samsara. În antichitate, svastica a fost folosită mult, printre alții, de hitiți [3], celți și de greci. Apare și în alte culturi din Asia, Europa, Africa și America – uneori ca motiv geometric, uneori ca simbol religios. În zilele noastre, ca întotdeauna, svastica este un simbol sacru în hinduism, budism și jainism….”

  mai mult pe:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastic%C4%83

  Domeniul meu de studiu este istoria aviatiei, dar ma mai uit si la celelalte domenii.

  Felicitari pentru bogatele informatii privind istoria Romaniei!

  Răspunde
 2. romanul says:

  Damian, un tampit care se da cercetator istoric, care vrea sa anuleze istoria Regalitatii care a facut mult mai mult decat acest Basina, presedinte al Romaniei de astazi !

  Răspunde
 3. radu oltean says:

  Ok, foarte interesante informatiile, vis a vis de coroanele bizantine (ca cea a Ungariei ar fi feminina aud pt prima oara-e posibil) dar nu concluzionezi. Ce este cu svastica reginei? Stiu ca era pasionata de arta celtica. Avea la Cotroceni o camera decorata in stil Art-Nouveau-Celtic. Svastica purtata de ea are un fel de sageti asimetrice la capete. Vreau sa stiu ce credeti dvs, daca tot ati adus subiectul in discutie

  Răspunde
  • george damian says:

   Despre regina Maria se spune şi că era adeptă Baha’i. Eu doar am vrut să subliniez prezenţa svasticii pe coroana regală a reginei Maria. Cum şi de ce a ajuns acolo… nu aş putea să spun în acest moment. Cert este că svastica apărea în cele mai neaşteptate locuri în Europa anilor 1920.

   Cât despre coroana Sfântului Ştefan – a Ungariei – am publicat mai multe articole în trecut, voi relua tema cât de curând.

 4. silviu says:

  Asta este tot ce ne caracterizeaza pe noi, toti:
  – punerea de etichete
  – cautarea de simboluri
  – aratarea cu degetul
  – critica deconstructiva

  Iar istoria demonstreaza foarte bine. Totul este sa o citim fara nici un fel de ochelari si sa ne asumam trecutul si faptele noastre.

  Răspunde
  • Edouard says:

   Bravo Silviu!
   Vorba aceea:Desteptul invata din greselile altora, prostul – nici dintr-ale lui.”Desteapta-te romane” ca ti-a stat ceasul in loc!

 5. LeonAfricanul says:

  George, din ce stiu, zvastica este un simbol din zona Persia-India, iar ca timp se pierde mult inainte de Iisus. Chiar si crucea este un simbol pre-crestin, primii crestini adoptand initial ca simboluri pestele, ochiul etc. (crucea s-a impus ca simbol crestin destul de tarziu). Putem considera ca zvastica era un simbol crestin in sec.II- III d.Ch. O intalnim in mozaicuri, basoreliefuri sau reprezentari grafice in toata Africa de Nord. Cel putin Cartagina e plina de zvastici, ca si de crucea primilor crestini (cea cu alfa si omega de o parte si de alta a crucii). O intalnim si in cripta lui Asterius, un eretic crestin (arianist sau donatist), eretic conform celor stabilite de catre Sf.Augustin. Se pare ca zvastica a revenit in simbolistica europeana prin intermediul francmasoneriei, dar o gasim prezenta si in catedrala ridicata in a doua jumatate a sec.XIX pe colina Barsa din Cartagina de catre cardinalul Lavigerie. Daca vei trata subiectul si crezi ca te ajuta, iti pun la dispozitie poze cu fiecare caz la care am facut referire.

  Răspunde
 6. Vlad B. says:

  se pare ca inca cineva a fost pus pe ganduri de svastica de pe coroana reginei asa cum am fost eu atunci cand am vazut un documentar despre aceasta

  Răspunde
 7. Notafil says:

  Svastica nu apare pe primele bancnote sovietice, ci pe bancnotele de 250 si 1000 de ruble emise de guvernul provizoriu al lui Kerenski, inainte de puciul bolsevic. Este adevarat, designul acelor bancnote, cu svastica cu tot, a fost preluat si de valorile mari (5000 si 10.000 ruble) ale emisiei “sovietice” din 1918.

  Răspunde
 8. Marin says:

  Crucea Reginei Maria cu colturile intoarse nu are legatura cu nazistii. Trebuie putina rigurozitate. Coincidentele de dragul coincidentelor nu sunt istorie. Se stie ca a propagat teme naziste? A fost vazuta alaturi de nazisti? A fost inspirata de nazisti? Dupa cum au spus si alti comentatori, semne asemanatoare se gasesc si in Asia si in modelele de pe costumele nationale letone si cine mai stie pe unde…

  Răspunde
 9. Costin Dumitru says:

  Crucea numita de voi ‘zvastica’ poarta numele de CRUCE GAMATA. Nu insist, cautati pe Google si lamuriti-va.
  Referitor la zvastica, nu a fost inventata de nazisti, este un simbol vechi fenician, care apare apoi in multe culturi. Google va ajuta si in ceea ce priveste acest aspect.

  Răspunde
 10. Lucian says:

  Am vazut semnul suastika[sanscrita] la Civilizatia Vaii Indusului [3300-1300 BC],in descoperirile de la Harappa si Mohenjo-Daro.Inseamna Aducatoare de noroc. Cum a ajuns de acolo la Troia[desc. de Schliemann] nu se stie…Regina Maria,cand a inaugurat Romania Mare[a III-a Roma],la 15 Oct.1922,a comandat coroana la Paris,copiind o coroana bizantina + lanturile de aur cu zvastica, ale basileului Troian. Zvastica nemteasca a fost ,,descoperita” in 1933. Deci,atentie la simbolistica…Luc.

  Răspunde
 11. Marian says:

  Swastika nu a fost “descoperita” în 1933, ci un pic mai devreme, A.H. revendicându-si în M.K. ideea acestui simbol (de fapt al drapelului partidului). Semnul propriu-zis este foarte posibil sa-i fi fost sugerat de catre “altii” …

  Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] publică o fotografie în care se vede mult mai clar svastica de pe coroana reginei Maria.  Eu am remarcat aici prezenţa acestui simbol în pandativele coroanei, pe baza unei fotografii de epocă. Însă svastica apare şi în vârful coroanei din aur masiv […]

 2. […] Sfânta Coroană maghiară. Mă refeream aici pe blog la această coroană când am scris despre coroana reginei Maria şi un comentator vroia să ştie mai mult despre coroana […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.