Meniu Închide

Svastica de pe coroana Reginei Maria a României

La 15 octombrie 1922 Ferdinand şi Maria erau încoronaţi la Alba Iulia ca regi ai României Mari. Cu această ocazie Regina Maria a purtat o coroană de aur de 5 kilograme, făurită după modelul coroanelor bizantine femeieşti purtate de soţiile voievozilor români – o coroană aproape identică cu cea purtată de doamna Despina a lui Neagoe Basarab în fresca de la mănăstirea Curtea de Argeş. Ca o notă paralelă: coroana Sfântului Ştefan, simbolul Ungariei, este şi ea o coroană feminină bizantină, cu lănţişoare de aur care atârnă pe lângă urechi.

O chestie puţin remarcată la coroana purtată de Regina Maria a României la Alba Iulia: lănţişoarele de la urechi se încheie cu discuri în care sunt încastrate svastici. Spuneam aici că svastica nu apare doar pe primele bancnote sovietice sau chiar pe primele uniforme ale Armatei Roşii, ci şi în alte locuri surprinzătoare. Coroana de aur a Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. La Alba Iulia regele Ferdinand a purtat coroana de oţel a României, făurită în urma războiului de independenţă. În imaginea de mai jos se poate vedea svastica de care vorbeam pe pieptul Reginei Maria. Cumva prima jumătate a secolului al XX lea s-a desfăşurat în Europa sub semnul svasticii, doar că nu cunoaştem toate detaliile.

Coroana Reginei Maria cu svastica

Mai multe imagini cu Regina Maria purtând toate însemnele regale aici (în unele fotografii se pot vedea svasticile de care vorbeam).

[newsletter]

 

***

***

Ne vedem și pe Facebook?

22 Comments

 1. Mihai ANDREI

  Svastica este un simbol grafic foarte vechi si cu raspandire globala inca din antichitate,…

  “Svastica apare în artă și în simboluri preistorice sau în diverse contexte: noroc, soarele, Brahma, în conceptul hinduist de samsara. În antichitate, svastica a fost folosită mult, printre alții, de hitiți [3], celți și de greci. Apare și în alte culturi din Asia, Europa, Africa și America – uneori ca motiv geometric, uneori ca simbol religios. În zilele noastre, ca întotdeauna, svastica este un simbol sacru în hinduism, budism și jainism….”

  mai mult pe:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastic%C4%83

  Domeniul meu de studiu este istoria aviatiei, dar ma mai uit si la celelalte domenii.

  Felicitari pentru bogatele informatii privind istoria Romaniei!

 2. romanul

  Damian, un tampit care se da cercetator istoric, care vrea sa anuleze istoria Regalitatii care a facut mult mai mult decat acest Basina, presedinte al Romaniei de astazi !

 3. radu oltean

  Ok, foarte interesante informatiile, vis a vis de coroanele bizantine (ca cea a Ungariei ar fi feminina aud pt prima oara-e posibil) dar nu concluzionezi. Ce este cu svastica reginei? Stiu ca era pasionata de arta celtica. Avea la Cotroceni o camera decorata in stil Art-Nouveau-Celtic. Svastica purtata de ea are un fel de sageti asimetrice la capete. Vreau sa stiu ce credeti dvs, daca tot ati adus subiectul in discutie

  • george damian

   Despre regina Maria se spune şi că era adeptă Baha’i. Eu doar am vrut să subliniez prezenţa svasticii pe coroana regală a reginei Maria. Cum şi de ce a ajuns acolo… nu aş putea să spun în acest moment. Cert este că svastica apărea în cele mai neaşteptate locuri în Europa anilor 1920.

   Cât despre coroana Sfântului Ştefan – a Ungariei – am publicat mai multe articole în trecut, voi relua tema cât de curând.

 4. Pingback:Adevărul despre coroana Sfântului Ştefan a Ungariei

 5. silviu

  Asta este tot ce ne caracterizeaza pe noi, toti:
  – punerea de etichete
  – cautarea de simboluri
  – aratarea cu degetul
  – critica deconstructiva

  Iar istoria demonstreaza foarte bine. Totul este sa o citim fara nici un fel de ochelari si sa ne asumam trecutul si faptele noastre.

  • Edouard

   Bravo Silviu!
   Vorba aceea:Desteptul invata din greselile altora, prostul – nici dintr-ale lui.”Desteapta-te romane” ca ti-a stat ceasul in loc!

 6. LeonAfricanul

  George, din ce stiu, zvastica este un simbol din zona Persia-India, iar ca timp se pierde mult inainte de Iisus. Chiar si crucea este un simbol pre-crestin, primii crestini adoptand initial ca simboluri pestele, ochiul etc. (crucea s-a impus ca simbol crestin destul de tarziu). Putem considera ca zvastica era un simbol crestin in sec.II- III d.Ch. O intalnim in mozaicuri, basoreliefuri sau reprezentari grafice in toata Africa de Nord. Cel putin Cartagina e plina de zvastici, ca si de crucea primilor crestini (cea cu alfa si omega de o parte si de alta a crucii). O intalnim si in cripta lui Asterius, un eretic crestin (arianist sau donatist), eretic conform celor stabilite de catre Sf.Augustin. Se pare ca zvastica a revenit in simbolistica europeana prin intermediul francmasoneriei, dar o gasim prezenta si in catedrala ridicata in a doua jumatate a sec.XIX pe colina Barsa din Cartagina de catre cardinalul Lavigerie. Daca vei trata subiectul si crezi ca te ajuta, iti pun la dispozitie poze cu fiecare caz la care am facut referire.

 7. Vlad B.

  se pare ca inca cineva a fost pus pe ganduri de svastica de pe coroana reginei asa cum am fost eu atunci cand am vazut un documentar despre aceasta

 8. Pingback:Din nou despre svastica de pe coroana reginei Maria

 9. Notafil

  Svastica nu apare pe primele bancnote sovietice, ci pe bancnotele de 250 si 1000 de ruble emise de guvernul provizoriu al lui Kerenski, inainte de puciul bolsevic. Este adevarat, designul acelor bancnote, cu svastica cu tot, a fost preluat si de valorile mari (5000 si 10.000 ruble) ale emisiei “sovietice” din 1918.

 10. Marin

  Crucea Reginei Maria cu colturile intoarse nu are legatura cu nazistii. Trebuie putina rigurozitate. Coincidentele de dragul coincidentelor nu sunt istorie. Se stie ca a propagat teme naziste? A fost vazuta alaturi de nazisti? A fost inspirata de nazisti? Dupa cum au spus si alti comentatori, semne asemanatoare se gasesc si in Asia si in modelele de pe costumele nationale letone si cine mai stie pe unde…

 11. Costin Dumitru

  Crucea numita de voi ‘zvastica’ poarta numele de CRUCE GAMATA. Nu insist, cautati pe Google si lamuriti-va.
  Referitor la zvastica, nu a fost inventata de nazisti, este un simbol vechi fenician, care apare apoi in multe culturi. Google va ajuta si in ceea ce priveste acest aspect.

 12. Lucian

  Am vazut semnul suastika[sanscrita] la Civilizatia Vaii Indusului [3300-1300 BC],in descoperirile de la Harappa si Mohenjo-Daro.Inseamna Aducatoare de noroc. Cum a ajuns de acolo la Troia[desc. de Schliemann] nu se stie…Regina Maria,cand a inaugurat Romania Mare[a III-a Roma],la 15 Oct.1922,a comandat coroana la Paris,copiind o coroana bizantina + lanturile de aur cu zvastica, ale basileului Troian. Zvastica nemteasca a fost ,,descoperita” in 1933. Deci,atentie la simbolistica…Luc.

 13. Marian

  Swastika nu a fost “descoperita” în 1933, ci un pic mai devreme, A.H. revendicându-si în M.K. ideea acestui simbol (de fapt al drapelului partidului). Semnul propriu-zis este foarte posibil sa-i fi fost sugerat de catre “altii” …

  • Fragile Dream

   Crucea gamata (zvastica) a impodobit, alaturi de alte desene geometrice, figurine sculptate in piatra, fildes sau os de mamut, in ultima perioada glaciara.😆

  • Nicu

   Vrei să știi cum a ajuns psihopatul H la svastică?

   Uite alfabetul asta reciclat la 1906: Armanen runes … Observi ca nu are alternativă pentru “D” ? Deci nu putea folosi “Deutschland”…. atunci a mers pe “G” de la “Germania”… dar e problemă…, vezi cum arată ca un Z beat? e răsturnat în oglindă și apoi completat ca să aibe echilibru grafic… și a ajuns să fie o svastică rotită ca să denote dinamicitate…. Artist Henți ăsta, ce să-i faci…
   Culmea că Germania e termen roman, un exonim, deci a luat numele care i-l dădea dușmanul antic… =)))
   Asta pe lângă faptul că a nenorocit în mentalul colectiv un simbol antic care original era de bun augur… A vrut Henți tot bun augurul de pe lume, ce să-i faci…
   Probabil din cauza simbolisticii mai vechi de bun augur are Regina Maria svastici extra la coroana… plus că fiind englezoaică de pe vremea când India era colonie, probabil stia ce inseamnă svastica in hinduism, jainism, etc …culmea că fiind prinse intr-un singur punct se puteau răsuci ușor si nu mai reprezentau bun augur =)))

  • Nicu

   Până la urmă e un subiect interesant și nu poate fi implicat nazismul nicicum… trebuie abordat din perspectiva “design de produs” și trebuie implicate ambele coroane (chiar dacă cea a lui Ferdinand nu are “chichițe scandaloase” cu svastici…)… rezultatul va fi, culmea, din domeniul psihologiei: diviziunea în cuplu :)

   Regina Maria, artistă, comandă la Paris, o coroană “neo-bizantină” cu influențe orientale (ziceai că “se spunea” că “ar fi fost” adeptă Baha’i ? ) asta e tot ce reprezintă svasticile respective, o “influență orientală”, nici un nazism… Comandă la Paris? E simplu: vroia să dea cu tifla suratelor care o “plângeau” (ipocrit, bineințeles… ce să facă niște englezoaice cu titluri toată ziua? Soap-opera!) că a ajuns regină la “curul Europei” (nu e al meu termenul, e a lui Petre Țuțea… nu e plăcut, nu? înainte de orice, uită-te cum arată Dunărea ca un intestin prin Europa, iar de la Silistra la Galați – intestinul gros :) “poetică” perspectiva lui Țuțea… din perspectiva asta, Parisul e ochiul, Italia și Grecia fiind membrele anterioare ale Tyrannosaurus Rex care e Europa :) …)

   Dar să revin la subiect: iar coroana lui Ferdinand e de fier (pragmatism economic? sau o “clasare” medievală… adică de aur e a Împăratului Romano-German, binențeles!) și de formă catolică… simbolistica e gravă! Mai mult, la momentul în care scriai articolul ăsta, Iohannis nu era președinte, regele nu era mort și pajura din stema României nu avea coroana lui Ferdinand… ceea ce e un abuz… Oare ce arată Iohannis? Că România se integrează în structurile medievale reciclate ale Europei de Vest? Sau că politicienii români sunt cu totul și cu totul imbecili? În sensul că România prin Constituție e Republică și nu se arborează simboluri monarhiste, nici măcar nostaligic la moartea regelui (al cui rege până la urmă? au cam murit cei cărora le-a fost rege…)… asta înseamnă că avem un Parlament care nici măcar nu și-a citit constituția… foarte grav… niște imbecili… Gyuri mi-ar spune “ez az, Miklos!” :)

   Dar subiectul sunt coroanele lui Ferdinand și a Mariei, “hăis” și “cea” îj jugul conjugal regesc… simbolistica celor 2 coroane arată clar că Ferdinand trăgea “nemțește”, iar Maria trăgea “artistește” la o integrare în cultura/simbolistica etc. est-europeană/bizantină/românească… nu e nici un nazism, sunt influențe “new-age” “avant la lettre” și conflict conjugal… probabil s-au certat 2 ani până să intre în război, ea fiind englezoaică, el neamț… “foc și pară” probabil făcea numai ea, că el am înțeles că era cam “tăcut”… noroc că nu am intrat în război chiar de la început, Carol I fiind prea bătrân probabil, moare câteva luni după începerea primului război mondial..

   Unele subiecte sunt prea complexe ca să fie abordate din perspectiva unei singure științe, trebuie abordate din perspectiva mai multor științe, psihologia nu trebe să lipsească și nici economia, o abordare “multilateral dezvoltată” ar zice ceaușiștii :), dar e de fapt o abordare renașcentistă modernizată… nici advertisingul nu trebuie să lipsească, ia uite un exemplu prezentat doar ca titlu ” advertising pentru Califatul Omeiad” :)

   Mă inspiră articolele, să ai un an cu spor, George Damian!

 14. Pingback:Romanii vechi. Istoria noastra: Svastica la romani | Romania MilitaryRomania Military

 15. Nicu

  … se pare că input box-ul pentru comenturi a recunoscut “<" ca fiind html și a trunchiat ceva… titlul ăla cu Umayyad (cum zic englezii) era de fapt așa: "10.000 virgine te așteaptă!" advertising pentru Califatul Omeiad

  … am folosit "<" ]n loc de ghilimele și le-a "păpat" conversia html…

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.