Meniu Închide

Tartru medieval și copierea manuscriselor

Scheletul unei femei din secolul al XI-lea de la Dalheim (Germania) i-a trădat meseria: miniaturistă de manuscrise. În tartrul format pe dinții femeii au fost descoperite urme de lapis-lazuli.

Conform analizei scheletului și distribuției urmelor de lapis-lazuli femeia se pare că avea obiceiul să lingă vârful pensulei cu care colora miniaturile din manuscrise – obicei care a inclus în tartru pigmentul folosit. Ultramarinul fabricat cu lapis-lazuli era una dintre cele mai scumpe culori din evul mediu, cam pe aceeași poziție cu foița de aur.

Mănăstirea din Dalheim se pare că a fost fondată în secolul al X-lea, a fost atestată documentar în 1244, în secolul XIV a fost distrusă de un incendiu. Miniaturista al cărei schelet a fost analizat de cercetătorii Institutului Max Planck a murit în jurul vârstei de 45-60 de ani, însă oasele păstrate nu au permis identificarea unei cauze a decesului.

Sunt cunoscute relativ puține cazuri de femei care s-au ocupat cu desenarea miniaturilor din manuscrisele medievale. Cazul de față este unul special: pentru ca să folosească o substanță scumpă precum lapis-lazuli femeia trebuie să fi fost recunoscută ca o foarte bună miniaturistă.

SursaAlătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.