Meniu Închide

Vasile Ernu: legionarii au fost mai răi decât Stalin! Chiar așa să fie?!?

Vasile Ernu este în focuri cu băieții de la În Linie Dreaptă și dezgroapă cu ocazia asta un interviu de prin luna mai despre noua sa carte. Și scrie niște chestii interesante despre legionari, interesante mai ales în contextul noii legi Antonescu.

Nu contează aici polemica lui Ernu cu ÎLD și nici cartea nu i-am citit-o deocamdată, mă interesează ce spune despre legionari. Și spune așa aici:

1. ”Sectanții” creștini au dus-o mai rău în ”perioada legionară” decât în vremea lui Stalin.

2. Legionarii au botezat copii ”sectanților” cu forța și le-au interzis să își îngroape morții în cimitirele ortodocșilor, aceștia își duceau morții ”prin cimitirele de animale, să meargă în cimitirele evreiești sau al altor comunități minoritare. Iar când au fost nevoiţi să accepte să-i îngroape în cimitirele locale ale majoritarilor din lipsă de alternative, atunci le-au găsit un spațiu separat pentru a nu spurca pămîntul sacru al neamului”.

Groaznic, nu?

Doar că trebuie să ne uităm puțin la detalii: ce înseamnă ”perioada legionară”? Din 1834 până în 1938 România a fost monarhie constituțională cu regim parlamentar, din februarie 1938 până în septembrie 1940 a existat dictatura regelui Carol al II-lea; legionarii au guvernat parțial din septembrie 1940 până în ianuarie 1941 alături de generalul Ion Antonescu, după care a urmat dictatura generalului Ion Antonescu până pe 23 august 1944, apoi guverne marionetă ale trupelor de ocupație sovietice (deși nominal eram aliați) până la alungarea monarhiei și instalarea regimului comunist.

Tot ”perioadă legionară” ar putea fi considerată și perioada care începe cu înființarea Legiunii Arhanghelului Mihail în 1927 – da până când? (Când și cum au dispărut legionarii? În timpul dictaturii lui Antonescu? În închisorile comuniste în timpul fenomenului Pitești? Contează legionarii din exil care au colaborat cu CIA împotriva regimului comunist din România? După decembrie 1989 mai există legionari?)

Până la urmă când au făcut legionarii ceea ce îi acuză Ernu că au făcut? În cele șase luni de guvernare sau în perioadele în care au fost persecutați de toate guvernele României? Ce înseamnă ”perioadă legionară”?

Am citit destul de mult despre legionari și nu din cărți, ci din arhive. Și pot să spun că nicăieri nu am întâlnit ceva de genul celor povestite de Ernu: botezuri forțate și interdicții de înmormântări în cimitire ortodoxe puse la cale de legionari. Pur și simplu nu am întâlnit așa ceva în câteva zeci de mii de file parcurse. Ernu ar trebui să prezinte niște surse credibile pentru afirmațiile lui și nu să se ascundă după ambiguitatea realitate-ficțiune care domină scrierile lui.

(Nu neg că există azi o problemă a cimitirelor care nu-mi este nici mie clară: aparțin autorităților locale sau Bisericii Ortodoxe? Îmi pare că aici există o ambiguitate care trebuie rezolvată, în orice caz, fiecare om are dreptul să fie înmormântat cum își dorește și nimeni nu trebuie să împiedice asta.)

Ernu nu este la prima eroare de genul acesta (intenționată?). La un moment dat a postat pe Facebook o fotografie cu un marș al Frontului Renașterii Naționale (partidul fascist creat de regele Carol al II-lea în timpul dictaturii regale), imagine pe care a descris-o drept ”legionară”.

Și tocmai aici este problema, în astfel de confuzii intenționate sau nu. FRN a fost instrumentul dictaturii regale împotriva legionarilor, extrema dreaptă interbelică din România este extrem de confuză. Comuniștii au simplificat lucrurile: toți cei care nu erau comuniști erau ”bandiți legionari” și gata. Iar Ernu nu face decât să perpetueze această simplificare comunistă.

De încheiere vă recomand un material despre legea Antonescu. Revin altădată cu un articol despre extrema dreaptă românească din perioada interbelică.

 
 
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.