Meniu Închide

O comparaţie: Pacea de la Bucureşti 1918 şi contractul OMV-Petrom

Pe 7 mai 1918 premierul României Alexandru Marghiloman semna Tratatul de pace de la Bucureşti prin care terenurile petrolifere erau concesionate Germaniei pe 90 de ani. În acel moment România nu mai avea nici o cale să se apere: o nouă ofensivă a armatelor germane, austro-ungare şi bulgăreşti ar fi dus la distrugerea totală a armatei române. În Consiliul de Coroană care a hotărât negocierile cu Puterile Centrale regele Ferdinand a cerut părerea generalilor – şi toţi au spus că vor rezista. Doar un colonel de la itendenţă a scos un tabel şi a început să recite: avem gloanţe pentru 7 zile de lupte, obuze pentru 4 zile şi hrană pentru 6 zile. Liniile de aprovizionare prin Rusia ţaristă fuseseră spulberate de revoluţia bolşevică, iar trupele ruseşti din România se bloşevizau în ritm alert. România şi-a cumpărat supravieţuirea promiţând germanilor petrolul pe 90 de ani. Constantin Argetoianu (care a participat direct la negocieri) spune că toate cedările din Pacea de la Bucureşti au fost făcute cu siguranţa victoriei Aliaţilor – mai ales după intrarea Statelor Unite în război.

Eu rămân convins că până la urma urmelor tot Aliaţii noştri vor fi biruitori şi că nu vom da nimic, ci dimpotrivă, vom lua.

Constantin Argetoianu, Memorii, vol III-V, p. 406

În anul 2004 România se zbătea să încheie negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Tocmai ce pierduse un adevărat război – dar de un alt tip decât Primul Război Mondial. Premierul României Adrian Năstase a negociat şi semnat un contract de privatizare prin care austriecii de la OMV au primit petrolul românesc. Nu am reuşit să aflu pe ce perioadă a fost concesionat petrolul în favoarea austriecilor – probabil pe 99 de ani.

Cu 700.000 de morţi în Primul Război Mondial (cifră aproximativă care reprezintă aproape 10% din populaţie) România se numără printre ţările cu cele mai multe victime în acest război (Austro-Ungaria 1.1 milioane morţi, Germania 2,4 milioane morţi, Franţa 1,6 milioane morţi, Marea Britanie 0,9 milioane morţi – la populaţii mult mai mari). Premierul Adrian Năstase a dat petrolul pentru care au murit 700.000 de români în Primul Război Mondial în schimbul a 668 milioane euro. Cam 10 euro Mai puţin de 100 de euro de cap de victimă. Reducere maximă pentru aderarea la Uniunea Europeană.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

11 comentarii

  1. Pingback:O comparaţie: Pacea de la Bucureşti 1918 şi contractul OMV-Petrom « Cronici Geruliene

  2. thebat

    Eu zic ca te contrazici: „au primit petrolul românesc” este diferit de „a fost concesionat”. Compania OMV (Petrom), exploateaza niste resurse naturale care sunt in proprietatea statului si pentru asta platesc o redeventa. Din ce am inteles este destul de mica valoarea redeventei si aici ar trebui umblat.
    In acelasi mod avem Exxon cu gazele din Marea Neagra sau RMGC cu aurul.

    • MMP

      Nu se contrazice deloc. E fix acelasi lucru. Doar ca obtinut in moduri diferite. Prima oara a fost cu forta, a doua oara a fost cu spaga. OMV s-a redresat economic dupa achizitionarea Petrom.

    • thebat

      Petrolul este in proprietatea statului si este dat in concesiune OMV care plateste pentru fiecare litru extras. Este cu siguranta o afacere buna pentru compania respectiva, dar nu este petrolul lor asta vroiam sa semnalez. Din pacate coruptia si spaga exista, eu cel putin prefer situatia actuala celei de dinainte de privatizare cand Petrom era capusata si avea pierderi acoperite din taxele noastre.
      Sincer m-as bucura sa se privatizaze in acelasi mod si CFR-ul spre exemplu, sa nu se mai suporte din buget pierderile iar compania care preia actiunile sa faca un mega-profit.

  3. enzo

    Privatizarea Petrom a fost conditie la aderare – parere exprimata de niste amici cu functii.
    Circula pe net niste documente si parca exista si o petitie pentru anularea respectivei privatizari pe motiv de grave nereguli…
    Taxele platite de OMV pentru exploatarea titeiului romanesc sunt ridicol de mici – parca era vorba de 15%, cand pana si prin Africa taxele astea sunt de minim 30%. Eu zic ca e motiv suficient de pus la zid pentru niste „politicieni”.

  4. Pingback:Nu vă simţiţi bine când plătiţi pentru bunăstarea austriecilor?

  5. Dan Tauru

    Eu as zice sa le multumim Austriecilor fiindca ei cel putin au oameni care muncesc in OMV in Romania si pot sa asi continue traiul. Americanul care a cumparat Combinatul Siderurgic Resita la falimentat pt a nu face competitie cu Americanii la vanzarea de otel. Nu vreau sa zic ca este bine ca ne vindem dar nu sa gasit nici un Roman cu o gramada de bani si cu cunostinte in idustria petroliera pt. a prelua contractul iar companiile de stat sunt falimentare peste tot in lume. Sunt f. multe de scris despre Romania dar tre sa merg si la treaba.

  6. ermaxer

    Numarul romanilor ucisi in WW I (civili si militari) ar fi de circa 1,1 milioane potrivit unui comunicat militar din 1921.Daca punem si pe cei care au luptat in armata tarista si austro-ungara cred ca ne apropiem de cca 2 milioane.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.