Meniu Închide

De când știu românii că sunt urmașii lui Traian?

Istoria unei idei poate fi fascinantă, să urmărești când și cum a apărut, cum s-a dezvoltat și modificat în funcție de diverși factori. Ideea că românii sunt urmașii romanilor (și/sau dacilor) este una extrem de veche și originile ei sunt destul de bine documentate.

Bizantinii sunt primii care spun despre locuitorii de la nordul Dunării că sunt vorbitori ai unei limbi de origine latină și că sunt urmașii coloniștilor romani. Situația era cunoscută până în Imperiul Persan de la începutul secolului al XI-lea.

Dar de când spun românii despre ei înșiși că sunt urmașii lui Traian și ai coloniștilor romani? Putem interpreta diverse izvoare medievale care spun asta ca având la origine o sursă românească, însă nicăieri nu se spune clar ”românii se consideră urmașii romanilor”, formularea este ”românii sunt/ ar fi urmașii romanilor”.

Prima mărturie de acest gen datează din 1532, când padovanul Francesco de la Valle a ajuns la Târgoviște unde a cunoscut niște călugări ortodocși care:

… ne-au făcut o foarte bună primire și ne-au povestit toată istoria așezării locuitorior din această țară după cum urmează. Precum că împăratul Traian, învingând și cucerind această țară a împărțit-o între soldații săi și a prefăcut-o în colonie romană, încât aceștia trăgându-se după cum se spune din vechi coloniști păstrează numele de romani. Dar în decursul veacurilor au schimonosit așa de mult numele ca și obiceiurile și limba că abia îi mai poți înțelege, de aceea își zic azi români.

Francesco de la Valle nu era vreun cărturar și nu amestecă diverse mituri precum alți contemporani: el spune ce a aflat de la niște călugări din Târgoviște în 1532 – românii își spun așa pentru că sunt urmașii coloniștilor romani ai împăratului Traian. În doar câteva cuvinte aflăm că la 1532 exista printre români o conștiință etnică și o conștiință a originilor etnice. (Francesco de la Valle notează o singură expresie în limba română: ”știi românește?”)

… și îmi aduc aminte de momentul când am cunoscut niște studenți în istorie de la Budapesta care mi-au explicat că ”legenda romană” a originii românilor a fost inventată de Nicolae Ceaușescu personal în cursul cruntei sale dictaturi…

traian











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


7 comentarii

  1. Eugen

    Mihai Viteazu ceva mai tarziu de anul precizat de tine era numit Malus Dacus (Dacul cel rau). Pareri si pareri. Oricum daca facem o analogie intre ocupatia ruseasca(102 + 45ani) si romana (170 ani). Rusii cu toate mijloacele moderne si criminale abia daca au ajuns la 50 % de rusificare a populatiei. Ne putem imagina ca romanii au omorat toti dacii?

  2. Marian

    Practic românilor li se rupea „de-ai cui erau din sat”.
    Intelectualitatea, acei calugari, mai târziu si într-un alt judet, Miron Costin zicea si el aia, ale secole mai târziu si într-un al treilea judet, scoala ardeleana o tragea cu „noi de la Râm ne tragem”, pentru a (re)dobândi niste drepturi.

    Ceausescu a venit cam târziu în istorie, lui i se datoreaza doar cele doua slogane „suntem aici de 2050 de ani” si respectiv (dupa ce i s-a explicat pericolul ascuns) „suntem aici din totdeauna”.

    Haide sa întrebam un român din diaspora acest lucru. Desi acestia sunt cei mai nationalisti români, aproape fiecare va încerca sa fuga de stigmatul de român, mai ales acolo unde acesta e asociat cu faradelegea. Adica cam prin toata Europa. Iar acolo unde acest lucru e privit cu prietenie, adica prin tarile arabe, nu prea ar trebui sa le vizitam, din motive de securitate personala…

    • Mnemosine

      Statuia imparatului Traian la care va referiti este singura sculptura contrafactuala din tara. Trebuie descifrata.

  3. Bulgarul

    Esti ridicol baiete. Romanizarea a facut sa se piarda orice urma de constiinta a unei (false de altfel) tracicitati. Unui mandru cetaten al Imperiului Roman nu-i mai pasa de niste babari de stramosi ai sai cum fusesera dacii. Precis nu o sa publici mesajul asta. Mentalitate superioara de rumani care nici macar nu stiu ca etnonimul lor corect e ruman si ca nu sunt superiori cu nimic, ba dimpotriva, bulgarilor, ucrainenilor si ungurilor

    • Romanul

      Da de ce nu vor sa accepte bulgarii and Co ca romanii fiind odinioara cetateni romani au putut sa pastreze in memoria colectiva, rurala acest lucru? Iar basarabenii si dupa 100 si ceva de ani de ocupatie ruseasca isi spuneau la 1918 moldoveni, amintire a faptului ca au fost parte a Tarii Moldovei, desi Imperiul Tarist a interzis acest etnonim, tocmai pt. a impiedica „revansismul” moldovenesc.
      Apropo, cei care locuiau in provincia romana Dacia chiar stiau unde locuiesc fara sa aiba nevoie de buletin ;), desi nu sunt siguri ca si aceasta amintire a ramas in memoria colectiva. Nu avem nici un etnonim cum ar fi cel de „ruman”. Mai curand s-a transmis prin traditia istoriografica europeana.

  4. A.D.D.

    Salut George!
    Avem consemnări mai tiimpurii din care reiese conştiinţa romanităţii noastre.Ce-i drept nu apare formula ”românii se consideră urmașii romanilor” dar în multe se spune că ei (românii nord sau sud dunăreni) se mândresc că sunt romani.
    De pildă Ioan de Sultanieh,la începutul sec. XV, zice despre aromâni (pe care-i confundă cu bulgarii) cam aşa:”De aceea ei se fălesc că sunt romani şi lucrul se vădeşte în limba lor,căci ei vorbesc ca romanii”.Cum se făleau ei cu romanitatea lor dacă nu erau conştienţi de ea?
    Tot pe la mijlocul secolului XV Flavio Biondo a consemnat că „vlahii din regiunea Dunării care de asemenea se află în vecinătate dovedesc prin vorbire originea lor romană ca pe un lucru de cinste pe care o pun în evidenţă şi O INVOCĂ”.

    În ceea ce-l priveşte pe Mihai Viteazul,căruia ALŢII i-au zis Malus Dacus (nu există nici o dovadă-dacomanilor nici nu le trebuie aşa ceva-că EL şi-ar fi spus în felul ăsta),avem menţiuni că era conştient de originea romană a românilor:

    „(…)Dar aflând viteazul Mihai de asta (înaintarea turcilor spre Muntenia-n.m.),hotărî să se întoarcă şi să-i înfrunte,de vor fi avut îndrăzneală să-l aştepte;din care pricină, schimbându-şi drumul,se îndreptă spre Valahia,dar la întoarcere dădu Domnul să se întâlnească cu vrăjmaşii care erau puhoi;şi măcar că oastea sa era obosită de drum şi încărcată de pradă,nu pregetă totuşi să dea lupta;ŞI DUPĂ CE ÎI ÎNDEMNĂ PE AI SĂI să se poarte cu vitejie,şi pentru gloria lui Christos,ai cărui oşteni erau,şi pentru faima neamului lor ŞI A ROMANILOR,DIN CARE MĂRTURISEAU CĂ SE TRAG,şi pentru uriaşele prăzi ce-i aşteptau de învingeau,puse să se dea semn din trâmbiţe şi intră în iureş”
    -avviso italian din 1599

    Mai multe detalii gasiti pe

    https://adevaruridespredacisti.wordpress.com/2015/04/21/surprizele-istorieimihai-viteazul-era-latinist/

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.