Meniu Închide

Imobiliare româneşti de la 1600 încoace

bordei

Istoricul Damaschin Mioc a analizat la un moment dat mai multe categorii de preţuri din Ţara Românească în perioada medievală. Mi-au atras atenţia preţurile la case şi cai, pe care le-am adus în ziua de azi, printr-o aproximare destul de grosieră care nu ţine seama de multe detalii. Dar a rezultat o imagine interesantă.

În jurul anului 1600 o casă de piatră cu pivniţă la Târgovişte se vindea cu preţuri cuprinse între 50 -70 de florini (la 8 grame de aur un florin rezultă un preţ între 400 – 560 grame de aur, iar la 31 de euro gramul de aur: 12.400 – 17.300 euro). În Bucureşti, în aceeaşi perioadă, o casă asemănătoare se vindea cu 92 de florini (740 grame de aur – 23.000 de euro). Caii de rasă – pe care i-aş echivala în ziua de azi cu maşinile de lux – aveau preţuri cuprinse între 90 – 170 de florini (720 grame aur – 22.000 euro până la 1360 grame aur – 42.000 euro).

Una peste alta nu mi se par foarte diferite preţurile. În cazul caselor trebuie adăugate la preţ instalaţiile moderne plus creşterea populaţiei şi implicit creşterea preţurilor, dar de principiu între 12.000 şi 23.000 de euro îţi poţi cumpăra în ziua de azi o casă cu condiţii medievale.

P.S. Am făcut o greşeală majoră. Florinul avea 3,5 g aur, aşa că toate preţurile se înjumătăţesc.

 
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

7 comentarii

  1. Mihaly Foldes

    Salut George

    Am o intrebare…exista cumva o carte pe tema asta? Ma intereseaza foarte mult tot ce tine de numismatica medievala, si in special aspecte practice…gen preturi, tranzactii, documente etc. Dl. Damaschin a scris cumva si o carte pe aceasta tema?
    Multumesc anticipat.

    • George Damian

      Nu ştiu să fie o carte dedicată acestei teme. Informaţiile de aici le-am luat dintr-un articol apărut în Revista de Istorie, nr. 2/1980. Sfatul meu ar fi să consulţi Bibliografia istorică a României pentru mai multe detalii.

    • gabi

      Poti folosi in cautare cuvintele-cheie „istoria comertului”, eventual dintre Moldova si Transilvania, exista o asemenea carte pentru secolele XVI-XIV, ca si – eventual – o istorie a mestesugurilor, autor Nicolae Stoicescu (o somitate, de altfel, trecut la cele vesnice mai devreme decat mi-as fi dorit eu personal :) ) Plus analele sasesti ale Brasovului, unde gasesti preturi si plati facute functionarilor publici de atunci. Spor la cautare (nu-ti indic exact titlurile din doua motive: 1. nu le stiu nici eu exact acum, trebuie sa ma uit in biblioteca si mi-e lene; 2. e mai frumos cand cauti si citesti de unul singur, gasesti intotdeauna ceva pe langa subiect care iti va starni la sigur entuziasmul si imaginatia).

  2. Pingback:Scrtissime – 26 August 2014 | Diverse | Robintel

  3. Florea

    Comparatia nu mi se pare relevanta. Ar fi fost mai corecta compararea preturilor cu ” marfurile ” vremii : pamint , livada , moara , cal , vaca , oaie , o zi munca , o piine , etc.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.