Meniu Închide

Ceauşescu: „Filmul Reconstituirea critică nişte miliţieni. Ei şi?”

În vreme ce Ion Iliescu era supărat foc pe celebrul film Reconstituirea al lui Pintilie, Nicolae Ceauşescu avea o poziţie mai relaxată. Dictatorul zicea aşa de marele film de disidenţă:

„În legătură cu filmul „Reconstituirea“ mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este faptul că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti. (…) De aici a pornit toată problema, cum că miliţia nu ar fi de acord că este criticată. (…) Pe urmă, în filmul acesta nu există nimic din punct de vedere artistic. Să-l ţineţi pe piaţă atâta timp cât vin spectatori şi să-l trimiteţi şi la concurs, dar între timp să luăm măsuri ca să facem numai filme care să corespundă”

Fragment din stenograma şedinţei Secretariatului CC al PCR din 10 februarie 1970. Arhivele Naţionale, fond CC al PCR – Cancelaria, Dosar 14/1970 (Apud Dan Clinci, Facebook)

Observaţii:

1. Nicolae Ceauşescu ştia că erau mulţi proşti în Miliţie.

2. Nicolae Ceauşescu a spus că filmul Reconstituirea să fie menţinut în cinematografe.

3. Pe filmul Reconstituirea erau supăraţi miliţienii.

4. Mie nu mi-a plăcut filmul Reconstituirea.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

5 comentarii

  1. Ioan

    Incredibil !
    Eu unul incep din ce in ce mai mult sa raman socat de inteligenta reala de care dadea dovada Ceausescu si care transpare cel mai bine tocmai din atare stenograme, practic „cenzurate” in epoca. Practic a pus degetul pe rana intr-un mod extrem de precis in replica urmatoare :

    >{…}pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni.

    P.S. : Ca observatie – desi probabil irelevanta : personal as caracteriza filmul „Reconstituirea” ca fiind asa … „mult zgomot pentru nimic”. Plus ca e … tipic Pintilie cu tot ce inseamna asta : are aspecte si secvente extrem de bine realizate ( cum ar fi cea in care salvarea iese „de pe televizor” si se vede in departare in realitate, pe geam dar nu e bagata in seama deoarece, nu-i asa ?, nemafiind „mediata” nu mai conteaza ) insa – finalmente – regizorul nu stie sa-l tina „sub control” si, poate si din cauza de lipsa de inspiratie, il incheie MULT mai brutal si sinistru decit cerea logica de pina atunci a filmului. Si de fapt asta cam e/a devenit o boala a regizorilor/scenaristilor romani … cind nu stiu cum sa mai redea drama sau cum sa evolueze/incheie onorabil povestea … pac! omoara un personaj principal ! :(

    Toate cele bune

  2. ilie

    l-am văzut atunci, în anul apariţiei de circa 5 ori la cinematografe din oraşe diferite şi apoi la „cinemateca” de n ori. ce interdicţie mai era şi asta?

  3. Adi Dobrescu

    @jhx

    „Pe urmă, în filmul acesta nu există nimic din punct de vedere artistic”

    Nu prea cre’ ca i-a placut filmu’ :)

  4. Ergo

    Filmul a rulat si in cinematografe. Tin minte ca in perioada respectiva eram la Sibiu Filmul a rulat la unul din cinematografele din oras trei zile, dupa care a fost retras.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.