Meniu Închide

De ce a trădat Pacepa?

Istoricul Liviu Ţăranu reduce la trei posibilele motive ale trădării lui Ion Mihai Pacepa din vara anului 1978. Primul este cel prezentat chiar de transfug: ar fi ales varianta fugii la americani deoarece Nicolae Ceauşescu i-ar fi cerut să organizeze asasinarea lui Noel Bernard, directorul secţiei române a postului de radio Europa Liberă. Tot Liviu Ţăranu constată că această variantă nu este susţinută de nici o altă sursă aflată la dispoziţia istoricilor. Eu aş mai adăuga faptul că memoria lui Ion Mihai Pacepa este fluctuantă: în prima ediţie a cărţii Orizonturi roşii spune că Nicolae Ceauşescu îi cerea să folosească un dispozitiv pentru iradierea indezirabililor; într-o ediţie mai recentă a aceleiaşi cărţi a lui Pacepa, Ceauşescu îi solicita să folosească otrăvirea cu taliu radioactiv (influenţă a cazului Aleksandr Litvinenko? detalii suplimentare aici)

Al doilea posibil motiv al fugii lui Pacepa (şi cel mai probabil şi bine documentat) ar fi o combinaţie de factori care i-ar fi indicat acestuia că urma să cadă în dizgraţia lui Ceauşescu şi chiar să fie judecat şi condamnat pentru fapte de corupţie. Când şeful spionajului românesc Nicolae Doicaru a căzut în sus pe scări şi a fost numit ministru al Turismului în martie 1978, adjunctul lui, Ion Mihai Pacepa se aştepta să preia el conducerea Direcţiei de Informaţii Externe din cadrul Securităţii. Avea să fie dezamăgit: şeful spionilor a fost numit generalul Alexandru Dănescu. La asta s-a adăugat şi declanşarea unei anchete de Partid asupra corupţiei practicate de ofiţerii de Securitate care se ocupau cu spionajul extern, anchetă în care Pacepa figura la loc de frunte, printre şpăgarii cei mai mari. În plus, Pacepa a ratat şi „afacerea Fokker”, nu a reuşit să-i convingă pe vest-germani să vândă României drepturile pentru fabricarea unui avion civil. Trecut cu vederea la promovare, ameninţat de o anchetă a procurorilor şi cu ratarea afacerii Fokker, Pacepa avea foarte puţine motive să se întoarcă în România, unde cu siguranţă îl aşteptau interogatorii prelungite şi o posibilă condamnare.

A treia variantă ar fi că Ion Mihai Pacepa se află de multă vreme în legătură cu CIA ca agent dublu şi în vara anului 1978 ar fi „mirosit” că ar putea fi descoperit şi de aceea a trecut la americani. Liviu Ţăranu nu este convins de această variantă, deşi foarte mulţi generali de Securitate au luat în braţe această variantă. Mai degrabă totuşi pare probabilă varianta în care Pacepa s-a speriat de ancheta declanşată de introducerea fără vamă în România a unui camion plin cu televizoare şi frigidere occidentale destinate mahărilor din Partid.

Liviu Ţăranu a publicat în 2009 volumul „Ion Mihai Pacepa în dosarele Securităţii 1978-1980”, o carte în care a adunat 132 de documente care reflectă fuga lui Pacepa şi ancheta declanşată după acest eveniment. Unele din aceste documente sunt chiar vesele. De exemplu, iată ce declara generalul Gheorghe Marcu referitor la obiceiurile nomenclaturii de Partid:

Raportez următoarele probleme deosebite:

1. În anul 1970 am raportat tov. I. Stănescu şi N. Doicaru că „E” (agent al Securităţii) mi-a oferit cadou o puşcă de vânătoare drilling (cu trei ţevi) cu lunetă, pe care n-am primit-o. Tovarăşii mi-au spus să încerc obţinerea fără bani a 5 puşti similare cu rezerva de cartuşe necesară.

Am executat dispoziţia şi am procurat armele în cauză. Pe raportul întocmit la data respectivă, care se găseşte în posesia subsemnatului, s-a pus rezoluţia: o armă se dă la cabinetul nr. 1, una la tov. I. Stănescu, una la tov. V. Patilineţ şi una rămâne subsemnatului. S-a executat.

În 1973 am fost chemat de tov. E. Bobu, ministru de Interne şi în prezenţa tov. N. Doicaru am fost întrebat dacă mai am arma care mi-a fost dată. Am răspuns că o am la birou nefiind folosită. Mi s-a ordonat s-o aduc, ceea ce am făcut. Tov. E. Bobu a examinat-o şi mi-a spus că nu este de mine. Că o ia dânsul şi din armele pe care le are îmi va trimite o puşcă rusească Ij. Aşa a şi procedat. (…)

Scena în care un ministru îi ia unui subordonat o puşcă (dar şi modalitate de obţinere a armei!) mise pare extrem de jegoasă. În sfârşit, dacă vreţi să vă amuzaţi cu detaliile sordide ale corupţiei la nivel înalt din România comunistă găsiţi cartea lui Liviu Ţăranu aici.

Pacepa in dosarele Securitatii











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

12 comentarii

  1. Lucian Petrescu

    Mi se pare ca varianta a doua este cea mai verosimila,frustarea lui Pacepa,care simtea ca incepe caderea lui din pozitia importanta pe care o avea l-a determinat sa sara din barca socialismului multilateral dezvoltat,si deci din plina epoca de aur,in portavionul imperialismului american,in putrefactie.A fost o miscare facuta din egoism si frica,si in niciun caz din patriotism,sau curaj.

  2. cristina

    Asa ganditi dv., ca sunt sordide? De unde oare se inspira azi maretii politruci din functii? Ce practici organizationale legate de coruptie se raspandesc daca ele nu se leaga de trista continuare „neabatuta” a celor din trecut? Multumire pentr semnalare oricum!

  3. Marcel

    Eu nu cred in conditionarile simple – univoce. Cred ca si in acest caz, ca si in altele, a fost vorba de un complex de cauze, fapte si ganduri care au dus la luarea deciziei generalului Pacepa. Ramane raspunsul la intrebarea daca a fost o tradare a lui Ceausescu sau a Romaniei.Sa fi fost putin din amandoua ?

  4. Marian

    Conform tratatului de pace semnat în 1946 si ratificat în 1947, România nu avea dreptul sa importe sau sa utilizeze subansamble si piese de aviatie produse de „looseri” (Germania si Japonia).

    Întrucât Germania nu are nici în ziua de azi un tratat de pace cu SUA, tratatul de pace al RO cu aliatii ramâne în continuare valabil. Deci era evident ca mentii nu vor trece peste cuvântul SUA, iar ca afacerea va fi ratata chiar din start.

    Dezertarea lui Pacepa a avut cel mai probabil cauza „purificarea” serviciilor de informatii. Ceausscu a vrut sa se orienteze spre vest si prezenta KBGistilor încurca aceste planuri. Parerea mea e ca „smenurile” lui Pacepa era doar pretextul de înlaturare a lui, o înlaturare pe baza politica sau contra-informationala ar fi suparat Moscova.

    • Busoi Angelica

      Atâta timp cât regimul de la București era un regim ilegitim, criminal, impus poparului roman prin crime, șantaj, etc, comsider ca Pacepa nu a trădat poporul roman ci sistemul criminal impus de la Kremlin în ’45 și pe Ceaușescu, un dictator lipsit de scrupule.

  5. enzo

    @Marian – nu cred ca ar fi prima data cand s-ar trece peste niste hartii, oricum s-a colaborat cu nemtii si in ceea ce priveste constructia unui tank autohton, relatiile au fost destul de bune, colaborarea in mod natural se inscrisese pe fagasul „to be continued…” dupa ’89 numai ca din motive de politicieni scarbosi nu s-a mai facut nimic.
    Legat de Pacepa, teoriile sunt si acelea ca ar fi lucrat pentru rusi si prin dezertarea lui a adus deservicii enorme statului Roman, atat de diferit si razvratit in blocul comunist… De studiat cartile lui Larry Watts pe aceasta tema, mie mi se par foarte interesante si excelent documentate.
    Partea aceea cu ancheta mi se pare cea mai romaneasca si probabila :).

  6. Ergo

    Avioanele Fokker erau produse olandeze dar care inglobau tehnologie germana sinord irlandeza(Short).Este exclus ca germanii sa se fi opus vinderii unei licente a F-28 Fellowship catre Romania. Oricum, nu includea tehnologie secreta de sorginte militara sau orice altceva. In anii respectivi, acest tip de avion nu s-a dovedit fiabil, inregistrand o rata ridicata de evenimente. A fost un noroc pentru Romania ca nu a fost achizitionat.

  7. Julia

    Generalul Sârbu avea la Câmpina o vilä aläturatä celei lui Pacepa si Uivaru, (fost mahär politic, lucra in comertul extern, permanent plecat din tarä) – fost nas de cäsätorie al fetei lui Uivaru – Antoaneta. Sotia sa era cea care proba hainele pt. Ceauseasca. Deci prieteni buni. Generalul Sârbu nu a murit intr-o explozie ci pur si simplu in garajul säu, datoritä gazelor de esapament redirectzionate in masinä. Uivaru, ciudat, a plecat de urgentzä cu sotia in Elvetzia, pt. un asa zis contract comercial, imediat in America si nu s-a mai intors in tarä. De acolo, a reusit sä-si „cumpere” fata, ginerele si cei doi nepoti,in 1985 si au träit REGESTE, intr-o vilä de lux, pânä când i s-au terminat banii, deoarece a fost „dezactivat”. S-au mutat in Argentina, la Buenos Aires – unde e cartierul INTERNATZIONAL al tuturor celor cu probleme politice, inclusiv nazistii fugitzi. Sotia lui Uivaru este de prin 95 la Bucuresti, si culmea, ia pensie de urmas dupä sotzul säu,fost securist informator, si ce o mai fi fost ca prieten al generalului Sârbu si al lui Pacepa. Iar nepotzii, au pozitzii „interesante” – in economie.bäiatul in Geneva, fata in Madrid – Ca sä vezi… Si astea nu sunt povesti presupuse de ziaristi…

  8. Tata Ben

    ”Căderea în sus pe scări” a lui Nicolae Doicaru nu a fost benefică pentru acesta; după numirea sa în fruntea Ministerului Turismului, i-a venit proasta inspirație să se ia de recepționerii de la hotelurile importante, cum ar fi Intercontinental, de exemplu. Se prezenta la recepție ca simplu turist, strecurând în buletinul fals, un Bălcescu ( o sută de lei ). După ce și-au rupt gâtul doi – trei guguștiuci, s-a dat alarma, acești recepționeri fiind limbile securității și, decât să piardă securitatea așa o sursă valoroasă de informații, l-au sacrificat pe Doicaru…Prin 1981, pe când era Stănescu ministrul turismului, făceam un colaj în atelierul ministerului turismului de pe Luterană, având ca subiect calitatea proastă a încălțămintei. Acest reportaj, la dispoziția lui Stănescu, a fost copiat în două exemplare: Unu pentru Lina Ciobanu și unu pentru Găinușă, dar fără știrea lui, am tras și eu o copie, cu care ”fericeam” conducerile fabricilor de încălțăminte, în copntroalele de calitate pe care le organizam din partea ministerului comerțului interior. La Sibiu, Nicu Ceaușescu a tras și el o copie pentru uzul propriu…

  9. Florin Ungureanu

    Chiar mai poate trai acest Pacepa? Unde? Anytowm USA? Pe undeva prin Wyoming sau Montana? Dezacordurile din cartile semnate Pacepa arata ca el nu mai traieste de mult timp, poate nu a apucat sa scrie nici o carte, au ramas interogatoriile sale date CIA si invataceii isi fac mana scriind articole semnate Pacepa. Cred ca baietii astia care au scris cartile lui s-au plictisit si ei sa tot semneze in numele unui tradator/dezertor disparut de mult.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.