Când am citit prima dată „Thocomerius-ul” lui Neagu Djuvara am rămas cu o impresie foarte proastă. Cartea este în realitate o polemică cu un preopinent neidentificat, vândută drept o cercetare ştiinţifică revoluţionară. Presa tabloidă a titrat esenţialul: „Voievozii români au fost cumani!” şi cu asta, basta.
Neagu Djuvara a ratat (înclin să cred că voit) structura obligatorie a unei cercetări ştiinţifice care se vrea revoluţionară. Anume plictisitorul capitol introductiv, istoriografia problemei. Un cercetător cinstit rezumă rezultatele celor care au scotocit înaintea lui, arată unde crede că au greşit aceştia, prezintă noile documente identificate, reinterpretările şi raţionamentele care îi sprijină teza. La Neagu Djuvara lipsesc unele din aceste elemente, altele sunt împrăştiate abil, pe ici-pe colo. După ce am purces la verificarea împrăştiatei baze bibliografice a lui neagu Djuvara, m-am lămurit că întreaga lui carte este de fapt o polemică cu regretatul Nicolae Stoicescu.
Rămâne pe altădată să vă povestesc substratul acestei polemici, acum vreau să vă anunţ apariţia unei replici serioase şi cât se poate de bine documentate la „Thocomerius-ul” lui Neagu Djuvara. De pe blogul lui Gheorghe Erizanu am aflat că editura Cartier de la Chişinău tocmai ce a scos de sub tipar cartea lui Matei Cazacu şi Dan Ioan Mureşan „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti”.
Un mic detaliu: Neagu Djuvara spune că nu cunoaştem numele de botez al lui Basarab I, Matei Cazacu readuce la lumină un document sârbesc (cunoscut de ceva vreme) care ne spune clar că pe primul voievod al Ţării Româneşti îl chema Ioan (Ivanko). Când aflu cum şi de unde poate fi procurată cartea vă anunţ. Până atunci trebuie să văd cum fac eu rost de ea.
Cred ca de aici poti sa o cumperi
http://www.sedcom.ro/editura-cartier/Ioan-Basarab-un-domn-roman-la-inceputurile-Tarii-Romanesti-Matei-Cazacu-Dan-Ioan-Muresan
Djuvara e publicat de Humanitas. Acolo se tiparesc toate ideile „revolutionare”. Matei Cazacu, culmea, e cunoscut in Vest. Nu stiu cum de nu a publicat cartea asta la o editura de acolo. Chisinaul nu e prea bine vazut.
thocomerius-ul senilului djuvara nu e altul decit tihomir…urmasul lui seneslau…
dar cine ar urechi sa auda…
Constantin-C-Giurescu-Istoria-romanilor-vol-1
http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/C2YJXM7R8N8IUP9S4S28HFSS7PXDKQB37Y272TXJB4MDGJ1G9R-05996?func=results-jump-full&set_entry=000020&set_number=004958&base=GEN01
pag. 270, 375, 376, 381, 389, 598
În conditiile în care cartea tiparita nu mai are în secolul XXI aceeasi valoare ca înainte, Humanitas trebuie sa traiasca, deci se orienteaza numai spre autori cu un anumit profil.
Am gasit o conferinta la Roma din 2010 care preceda cartea !
„L’impero del Gran Bassarab. Alle origini dell’idea imperiale romena”
http://www.romeninitalia.com/2010/10/limpero-del-gran-bassarab-alle-origini.html
http://www.amosnews.ro/arhiva/conferinta-imperiul-marelui-basarab-sustinuta-dan-ioan-muresan-20-10-2010
Am cautat-o si am gasit-o la libraria de la Unirii spre episcopie !
Am cumaparat cartea (vezi link-ul lui „Marius”) si am parcurs o parte din ea.Pur si simplu il desfiinteaza,idee cu idee,pe Djuvara.
Un deliciu !
fiindca se apropie cu pasi repezi 23 august in revista artemis a aparut un document exploziv:
Audiența Mareșalului și a lui Ică Antonescu după înregistrarea pe plăci
Mareșalul: Să trăiești, Majestate! (Se aude și vocea lui MihaI Antonescu spunând ceva asemănător).
Regele: Domnilor, nu este timp de pierdut, ați adus țara, cu toate reprezentările ce v-am făcut, într-o situație din care numai încetarea imediată a luptei și gonirea germanilor din țară, o pot salva.
Mareșalul: Majestatea sa se înșeală…
Regele. Mai întâi obișnuiește-te să vorbești cuviincios. Ce-i aia, Majestatea Ta?
Mareșalul: Majestatea Ta…
Regele: Voastră.
Mareșalul: Voastră, dacă vreți.
Regele: Nu că vreau, trebuie.
Mareșalul: Astăzi sunteți nervos.
Regele: Da, pentru că D-ta când te-am chemat azi dimineață m-ai tratat ca pe un nimic (dând cu pumnul în masă). Nu-ți permit să-ți arogi drepturi asupra persoanei mele. Crezi D-ta că am să admit să mi se uzurpe prerogativele și eu să asist ca un incapabil la sfărâmarea țării mele?[8]
Mareșalul: Dar cine o sfărâmă?
Regele: Voi toți și când vă chem, nu aveți timp pentru Regele țării.
Mareșalul: Voiam să vă spun că vă înșelați dacă credeți că salvați țara printr-un armistițiu.
Regele: Nu v-am chemat să-mi faceți observații și să vă dați păreri. Scopul pentru care v-am chemat este să trimit de aici, din biroul meu, telegrama alăturată, privind încetarea ostilităților cu națiunile aliate. Urmează o pauză, apoi:
Mareșalul: Citește Domnule Antonescu și vezi, crezi că Mareșalul poate trimite o telegramă ca asta?
Ică: Cine a făcut-o?
Regele: Ce vă privește. Dacă n-o dați o dau eu.
Mareșalul: Cum vă puteți închipui că Mareșalul poate trăda aliații germani și a se arunca în brațele Rusiei?
Regele: Cine trădează, Domnule? Dumneata sau nemții. Dumneata ai garantat frontiera Germaniei sau Germania pe a României. Dacă e garanția pe Milcov, pe Argeș, (strigând) pe Olt?
Mareșalul: Nu sunt surd. De ce strigați?
Regele: Ba ești. Altfel ai fi auzit vuietul țării. Scurt: Domnule Mareșal, dai telegrama sau nu?
Marerșalul: Nu! Așa, nu!
Regele: Dar cum?
Mareșalul: Să iau contact cu Germania?
Regele: Ce e. Ne târguim aici, Domnule Antonescu.
Mareșalul: Mareșal Antonescu.
Regele: Domnule Antonescu, de patru ani îmi uzurpi drepturile. N-ai avut nici încrederea, nici simpatia mea. [9] De patru luni lucrez cu opoziția să salvez țara. Mă crezi, o știu bine, un copil bâlbâit și prost. Dar aceasta o vor judeca românii mei. Dar dacă crezi că sunt trădător vei încerca cea mai cumplită deziluzie. Sunt Regele țării și al D-tale. Vreau să scap țara și (lovind cu pumnul în birou) nimeni și nimic nu-mi poate sta împotrivă.
Mareșalul: Majestatea Voastră este tânăr și fără experiență.
Regele: Suferința este o experiență.
Mareșalul: Nu poți dispune de țară dacă…
Regele: Sunt șeful armatei și ordinul Meu a fost dat.
Mareșalul: (violent). Ce ordin? Știe Măria Ta că Majestatea Ta ar putea pierde Tronul?[10]
Regele: Mă ameninți? Dumneata pe Mine? Te-am adus Eu la cârmă? Crezi că mai ai puterea să ordoni aici? Și D-ta, D-le Mihai Antonescu, faci cauză comună cu șeful D-tale?
Ică: Majestate, comiteți o eroare și o imprudență judecând astfel pe Mareșal.
Regele: D-ta dai sau nu telegrama?
Ică: D-l Mareșal trebuie să hotărască.
Regele: Aici și de aici înainte hotărăsc Eu. V-am oferit prilejul să vă salvați și pe voi. Am vrut să vă adăpostesc chiar. Vă voi adăposti și acum, dar în beciu. Domnilor, sunteți arestați!
Se aud zgomote de pași, uși deschise și strigăte: Sus mâinile!
Mareșalul: Cum, eu mareșalul țării…
Regele: Vax! Luați-i de aici. Să vie generalul Sănătescu.
http://www.art-emis.ro/istorie/1778-inedit-23-august-1944.html
comentariile sunt de prisos…
Multumesc Geo, senzational !
Iata si prezentarea cartii de la Chisinau pe situl editurii, cu Introducerea în acces liber !
http://www.cartier.md/upload/File/ioan_basarab1_35.pdf
http://www.cartier.md/carti/ioan-basarab–un-domn-român-la-începuturile-Țării-românești/1079.html
Textul în acces liber pe care doar ca l-am terminat, este cu adevarat zguduitor. Teza lui Djuvara este spulberata, pe documente, în primele 35 de pagini. Oare ce urmeaza în celelalte 200 ? Oricum, Cazacu, care este un adevarat istoric (tot de la Paris !), o ia pe îndelete, nu-i scapa nimic la malaxor. Sa vedem cîte figuri mediatice, universitare, stiintifice, sau „discuitori” anonimi pe bloguri, deveniti ”cumani” peste noapte, vor avea de acum barbatia sa îsi faca mea culpa ?
Eu unu’, Neagu Jumara, marturisesc ca am crezut pe bune ca tizu’ meu avea dreptate ! Dar m-am lecuit… Poate si el ?
@Geo: Fraza cu „Știe Măria Ta că Majestatea Ta ar putea pierde Tronul?” am citit-o mai demult într-o revista straina, contemporana daca-mi aduc bine aminte cu abdicarea lui Mihai. Am undeva articolul, dar schimb calculatorul si toate documentele sunt împrastiate pe mai multe HDDuri externe.
Da, în Time Magazine 1947.
Daca totusi nu era roman, care ar fi problema? Menumorut, Tocomerius (Tihomir), Basarab, Dobrotici va suna romaneste? A fost numit vreun rege al Angliei „germanul”, chiar fiind din dinastia de Hanovra sau din cea de Saxa-Coburg? Vreti sa spuneti ca Jeanne/Ioana D’Arc era romanca? :-)) Asta apropo de Ivanko/Ioan ….
o gasesti la carturesti.
@ Eugen – din ce am citit, problema este ca TOATE izvoarele spun ca Ivanco Basarab a fost român (olacus) si ortodox (schismaticus). O spun, de mai multe ori, doi regi ai Ungariei, doi papi, un tzar sârb si o cronica regala a Ungariei. Asa ca ÎNTREAGA constructie a lui Djuvara se bazeaza pe nimic, zero, nothing, NADA.
Singura problema de care se ocupa aceasta lucrare este specularea surselor de catre N.D. pentru a construi fantastice castele pe nisip. Nici o sursa, dar nici macar una, nu spune ceva despre vreo origine cumana a Basarabilor. Totul provine din imaginatia altfel simpaticului povestitor.
Pe bune, Eugen, hai ca nu e asa de greu de înteles : pe cine sa credem ? Nu vb de principii generale, ci de o discutie pe documente. Asta-i tot.
Si, yes, printul Charles de Windsor (fost Saxa-Coburg) se trage din Vlad Tepes, o spune chiar el. (lol :))
http://www.youtube.com/watch?v=ZHNTTCg7WD0
Pe Bookface (realitatea TV)
http://webtv.realitatea.net/bookface-1-pt-luni-16-sept-matei-cazacu_911970.html
Pingback:Editura “Cumanitas”, între Matei Cazacu şi Neagu Djuvara | tudorvisanmiu
Cand istoria Romaniei este ascunsa in abis ,cand vlaki erau oare daki ? cand Herodot zice despre geti ca:au fost una dintre cele mai numeroase populatii de pe pamant care au trait pe continentele ; asiatic,european si african ,atunci un istoric aparut dupa 50 de ani din Africa ,cu doar 2 carti romanesti studiate in acest timp ,un nebun,care vine si sustine teoria cumanilor din rasputeri.
Este normal ca si ei cumanii au avut perioada lor dar ei au fost si sunt inca o etnitate minora in aceasta zona bogata de geti,slavi,latini,greci,etc.
Nu degeaba exista in nord India dialectul panjabi care are peste 2000 cuvinte similare cu limba romana,nu degeaba au existat legile dacilor in Suedia Spania Danemarca,sau insusi eroul primei novele aparute in Anglia ,,be wolf” a fost de origine geta.
Cand Roma insusi a fost nascuta din aceasta natie a getilor ,domnul ,,profesor Neagu Juvara se opreste in timp undeva in epoca migratilor cumane cum si maghiarii o fac de altfel si sustine cu tarie ca aceasta este istoria noastra a lui Basarab intemeietorul .
Sa nu uitam ca imparatia getilor, messagetilor a fost enorma https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Asia_323bc.jpg ,chiar Herodot parintele istoriri a mentionat acest adevar,din aceasta populatie faceau. parte diferite triburi ;tracice slave turcice etc,atunci nu exista conceptul de tara cu granita bine definita .sau de natie .
Cum de altfel s-a demostrat ca primul voievod al Tarii Romanesti a fost sarb dupa nume dar origine vlaha,cum de altfel vlah de origine a fost si primi intemeietori ai Bulgariei din dinastia vlaha a asanestilor ;Petru si Asan https://www.youtube.com/watch?v=ZpM-ggaqklQ
sau dinastia vlaha a musatinilor care au fost la conducerea Basarabiei ,Bucovinei Maramuresului dinastie din care a facut parte si Stefan Cel Mare al Moldovei.sau vlahii care impreuna cu Ivan au luptat imþotriva vichingilor si au intemeiat Kievul care la randul lui a pus baza Rusie.http://www.cunoastelumea.ro/vlahii-ucigasii-de-vikingi-spaima-turcilor/
Si inca un adevar istoric đe necontestat;sa nu uitam ca cel care a infaptuit Ungaria sau (Ugrovalahia)Stefan Cel Sfant a fost vlah de
origine.http://www.cunoastelumea.ro/un-roman-pe-tronul-ungariei-stefan-cel-sfant-997-1038/
Neagu Juvara o fi fost filozof bun dar in nici un caz istoric.
Chișinău e toponimic cuman. La fel și Vaslui, Bârlad, Galați. O populație care a trăit aproape 400 ani din Transnistria, spre Bugeac, trecând prin Vrancea, Bărăgan spre sudul României a fost imposibil să nu lase urme, sau conducători militari capabili. Până și Alexandru cel Bun a avut de furcă cu urmașii lor din Țara de Jos ( a Moldovei), dar până la urmă i-a supus și integrat. Modul în care un contingent de cavalerie moldavă a luptat prin Polonia,la Marienburg, în 1410, aduce tulburător aminte de rolul contingentului cuman cu 200 ani mai devreme,in aprilie 1205, la nord de Adrianopole. Contingentul moldav s-a prefăcut că se retrage din fața cavalerilor teutoni în armură grea, i-a hărțuit continuu aruncând săgeți in spate ( faimoasa tactică a partilor și sciților in antichitate..), apoi i-au atras în pădure, unde cu frânghii și lațuri i-au doborât de pe cai.. Exact așa au făcut călăreții cumani, veritabilă gardă pretoriană a ambițiosului țar al bulgarilor și vlahilor, Ioniță Caloianul în aprilie 1205 lângă Adrianopole,unde cruciații latini care ocupaseră Constantinopolul,incercau să -si extindă puterea asupra fostelor posesiuni balcanice ale Bizanțului .. Pare bizar și incomod ca un popor de migratori turcici creștinați relativ târziu să fi contribuit la etnogeneza romanilor,dar e plauzibil,mai ales că asimilarea lor a fost totală..