Meniu Închide

Lucian Boia și Securitatea: despre liste și manipulări

Am lămurit și nu prea chestiunea listei colaboratorilor Securității pe care apare Lucian Boia. Spuneam aici că eu îmi amintesc o listă, pe situl Revistei 22 găsesc acum altă listă. Chestiunea e mai simplă: sunt două liste, iar când m-am uitat mai cu atenție la ce s-a publicat am descoperit o mică veselie.

De fapt toate istoriile actuale cu Securitatea comunistă sunt vesele în felul lor, mai ales dacă te uiți la detalii. De exemplu H.R. Patapievici zicea prin 2006 că se știa de ani de zile că Sorin Antohi a fost colaborator al Securității, doar că nu au simțit nevoia să facă chestia asta publică. Sau istoria mai actuală cu partidul schimbării al lui Cioloș fondat de firma unui fost securist (detalii aici). Dar să revenim la listele noastre.

În preziua alegerilor pentru funcția de președinte al Academiei Române, Revista 22 a publicat un articol în care îl acuza pe principalul candidat I.A. Pop că a fost colaborator al Securității (deși în dreptul numelui său apare un NU mare și subliniat, dar mă rog, e o dezbatere întreagă). Peste o săptămână, Revista 22 a publicat un alt articol în care face public un fișier electronic, o copie a întregii liste.

Fișierul are o denumire greșită și falsă: fascimil_complet.pdf. Filele au două numerotări: una anulată (cea veche, din arhiva Securității) și una nouă. Pentru cei care nu știu: filele dosarelor de arhivă se numerotează doar pe față, nu și pe verso. ”Fascimilul complet” începe nu numărul vechi 11, ceea ce mă face să mă întreb ce conțineau celelalte 10 file, dar asta este cea mai mică problemă.

Cât de complet e un facsimil complet

Frumusețea este că din ”fascimilul complet”: lipsește verso-ul filei 1 (11 vechi), iar numărătoarea din tabel sare de la 9 la 24. Pentru Mădălin Hodor și Revista 22 chestia asta nu a reprezentat o problemă, au făcut o campanie întreagă în jurul acestei liste. Victor Roncea s-a sesizat și a scos la iveală faptul că pe verso-ul lipsă apare numele istoricului Lucian Boia (detalii aici).

Pentru mine lucrurile sunt simple și clare: ”fascimilul complet” a sărit verso-ul filei 1. Nu prea are cum să fie vreo eroare. Nu ai cum să ai fața filei și să nu ai verso-ul ei. Chestia asta ridică pentru mine un mare semn de întrebare față de Mădălin Hodor, iar Revista 22 ar trebui să fie mai atentă cu documentele publicate.

Revenind la lista lipsă: vara trecută pe situl Revistei 22 mai exista un facsimil (Dumnezeu știe cât de complet!) – eu îmi aminteam de acest al doilea facsimil care venea în continuarea listei pe care apare Lucian Boia. În facsimilul ăsta de care îmi amintesc eu (și pe care pur și simplu nu-l mai găsesc pe revista22.ro) apare și Ion Cristoiu – care a amenințat cu tribunalul, dar nu am mai urmărit evoluția situației.

De moștenirea asta toxică a Securității nu se poate scăpa decât într-un singur fel: să fie publicată o listă a colaboratorilor, cum au făcut polonezii. Ar fi dificil din punct de vedere tehnic, ar fi puțin scandal – dar scăpăm de o belea. Așa cum funcționează acum CNSAS este o instituție de continuare a poliției politice, când este nevoie de o decapitare rezolvăm cu un dosar de la Securitate.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

2 comentarii

  1. Cosmin M.

    Vor ramane comunisti pana la moarte.Greseala este a noastra deoarece am crezut ca au fost obligati sa faca rau.De fapt acest lucru era si este in constiinta lor.

  2. Cosmin M.

    Pe mine m-a frapat prezenta istoricului Alicu Dorin(nr.10).E cumva vorba de ,,istoricul care si-a dedicat intreaga cariera profesionala cercetarilor in cadrul sitului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa,,?

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.