Meniu Închide

Câteva gânduri despre filmul „Dacii – adevăruri tulburătoare”

… înainte de a-l vedea. Deocamdată nu m-am hotărât dacă să îl văd sau nu. Însă câţiva prieteni m-au întrebat ce părere am despre acest film „şocant”. Aşa că am scris câteva rânduri pe blog.

Fără să văd filmul nu prea am cum să îmi exprim părerea. Însă am fost cumva mirat de publicitatea care i s-a făcut acestui film – eu sunt cumva reţinut faţă de ipotezele şocante. În plus m-am obişnuit de multă vreme să citesc izvoare istorice. Astfel că înainte de vizionarea filmului „Dacii – adevăruri tulburătoare” (eventual după) recomand călduros lectura a trei cărţi.

În primul rând este vorba de primele două volume ale colecţiei „Izvoare privind istoria României” editate de Academia Română în anul 1964 (le puteţi descărca aici şi aici, cărţile au fost digizate în cadrul unui proiect al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti). În aceste volume un colectiv de specialişti au adunat toate textele antice despre daci şi le-au tradus în limba română. Astfel oricine poate avea acces la cele scrise despre daci şi geţi de către chiar contemporanii loc. Interpretarea izvoarelor antice nu este o chestiune simplă, astfel că vă recomand a treia carte „Practica nemurii. O lectură critică a izvoarelor greceşti referitoare la geţi” de Zoe Petre care poate fi descărcată gratuit de aici, de pe pagina Editurii Polirom. Ar mai merita citite şi studiile lui Mircea Eliade despre daci şi lucrările arheologilor care au făcut săpături. După aceste lecturi sunt sigur că oricine ar privi cu alţi ochi filmul „Dacii – adevăruri tulburătoare”.

După ce văd filmul revin cu ceva păreri mai aplicate pe subiect.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

20 de comentarii

  1. Gabriel Toma

    Eu am vazut filmul si nu mi s-a parut a contine cine stie ce adevaruri socante. Intr-adevar, e realizat fiind ambalat intr-un limbaj cumva pompos, cu tuse ingrosate pe alocuri. Nu e mai putin adevarat ca dezvaluie anumite lucruri mai necunoscute publicului larg in ceea ce priveste istoria dacilor. Eu am tras o singura concluzie din film: e nevoie de mai mult studiu si de mult mai multa seriozitate, ca si de expunere publica, in problema asta. Si chiar cred ca zona din jurul Sarmisegetuzei ar trebui scotocita cu lingurita, nu cum s-a facut pana acum.

  2. george damian

    @Vlahul: mi-am permis să iau volumele şi să le găzduiesc pe blogul meu de unde pot fi descărcate.
    @Gabriel Toma: deja au început să se facă valuri în jurul Sarmisegetuzei. Probabil va începe o nouă campanie de săpături în curând. Doar că nu sunt entuziasmat de ideea asta.
    @ Răzvan: la mine nu dă nici o eroare, sunt două fişiere pdf, încearcă cu click dreapta şi save as, poate merge.

  3. george damian

    Am verificat deja de pe două calculatoare diferite, conexiuni diferite – la mine merge. Nu-mi dau seama ce poate fi. Aveţi instalat un pdf reader?
    Altfel spus: intraţi pe http://www.dacoromanica.ro şi daţi căutare după „Izvoarele istoriei României”, vor apărea cele două volume şi le puteţi descărca de acolo (în mod ciudat, volumul 1 apare pe pagina a doua a rezultatelor căutării). Baftă.

  4. Mav

    Reinceperea sapaturilor si acordarea unei atentii deosebite zonei Sarmisegetusa sunt cele mai bune lucruri care se pot intampla in urma acestui film.
    Cat despre cartile „d-nei” Zoe Petre…no comment ca e mai bine asa.

  5. dan

    vin si eu cu niste amanunte…filmul este plin de cat de mari si de …erau dacii…saracu’ rodewald in schimb….face studii serioase, si spun asta ca i-am citit lucrarea. lucrare facuta in colaborare si cu specialisti de la noi. referitori la izvoare…in interpetarea lor intra si bunul simt pe care il are sau nu are istoricul. caci exista mereu argumente pro sau contra unui lucru. problema istoriei vechi a romanilor este urmatoarea: la ora actuala posibilitatile de a veni cu ceva nou este destul de mica, cauza fiind ca se stiu cam toate sursele. in schimb, perioada proto-istorie este un vid, toate lucrarile scrise despre aceasta perioada nu sunt in mare decat o insiruire de oale si ulcele. pana la urma istoricul nu tre sa se reduca doar la ce stie, ci sa incerce sa lumineze si ce nu stie. iar acum nu se face acest lucru. hai sa ne punem niste intrebari serioase in legatura cu anumite lucruri. si nu ma refer la limba daca este latina ca asta-i o bazaconie. de exemplu….proto-latinii se trag din bazinul carpatic si campia panonica… numai ca de exemplu tracii sun veniti in acest spatiu cu aprox 4000 de ani in urma. iar proto latinii erau stabiliti ian acel areal cu 4500-5000 de ani in urma. presupunerea generala este ca la venirea lor tracii s-au amestecat cu vechile popoare care traiau in acest spatiu. referitor la arieni…leaganul lor este considerat a fi fie zona balcanica, fie caucazul. ei au migrat inspre asia si s-au reintors sub forma indo-europenilor…din punct de vedere folcloric,eu de exemplu am ramas socat in momentul in care am aflat ca anumite zeitati indiene se regasesc in folclorul romanesc, shiva si yama fiind bune exemple. un lucru pe care mi l-a semnalat un profesor a fost ca in sistemul castelor din india, cu cat esti mai deschis la culoare te regasesti incadrat intr-o casta mai inalta. in privinta limbii. este un dictionar etimologic tiparut in urma cu vreo doi ani, care nu mai ridica problema faptului ca limba romana ar fi preluat din latina cuvinte ci direct din sanscrita. sorin paliga apreciaza aceasta lucrare ca un pas inainte facut pentru lingvistica romaneasca.chiar daca are unele lacune aceasta incercare. c-an faza initiala si eu am fost sceptic si am cautat o a doua opinie. in legatura cu ocuparea daciei…realizatorii filmului uita sa precizeze faptul ca multe ramuri tracice erau deja sub ocupatie romana de multa vreme, in acelasi timp nu zic nimic de pendularile de populatie de le nord la sudul dunarii si invers.care s-au petrecut pana pe la anul 1000 si chiar in vremea imperiului asanestilor.sunt multe de spus si nu cred ca pot intra intr-un comentariu….o sa inchei cu un indemn al unui profesor de-al meu”stim prea putine despre anumite lucruri, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incerci sa le descoperi”:)

  6. Ovidiu

    Parerea mea despre acest documentar, Dacii-adevaruri tulburatoare- este adevarat tot ce spun acesti oameni, numai ca:se confunda putin denumirile : asa cum Gotii sunt de fapt Geti, fiind doar 2 denumiri usor diferite pentru aceesi natiune, si denumirea de Trac era una provinciala, Tracii find de fapt Romani.
    Cum Dacii erau o ramura a Tracilor, inseamna ca erau practic o ramura a Romanilor, deci eram latini decat lumea, limba Romana pe care o vorbim azi fiind dealtfel mai latina decat oricare alta limba de origine Romanica cunoascuta. Cea mai elocventa cartea care merita studiata este Dacia preistorica de Nicolae Densusianu: restul sunt inferioare cu privire la relevanta si acuratetea izvoarelor folosite.
    Documentarul nu contine adevaruri tulburatoare, cia devaruri logice, concrete, de care putem fi mandri, chiar daca unii nu le accepta: se stie ca istoria a fost falsifica intens, deci oricum teoriile de astazi gasite in manuale sunt mai mult fictiva si denigratoare decat informative.

    • George

      PUBLIUS OVIDIUS NASO,nu crezi ca ar fi observat daca dacii vorbeau aceiasi limba cu el ?sau cat de cat asemanatoare?El a spus ca dacii vorbesc aceiasi limba cu getii,iar getii aceiasi limba cu tracii.Teritoriul dacic ocupat de romani a fost impartit in mai multe provincii romane ,printre ele se numara si Tracia…nume atribuit de romani unei zone ocupate a daciei:),devenita province romana.

  7. Gh. Nosca

    Domnule Damian, istoricii respectivi au adunat toate textele cunoscute la vremea respectivă şi la care au avut acces. Se poate pune, totuşi, întrebarea: de ce au dispărut din multe scrieri ale antichităţii doar capitolele referitoare la daci? Un exemplu, e adevărat de dată mai recent în istorie, este tot de pe blogul dumneavoastră: intervenţi doamniei sau domnişoarei Mia la articolul “Cazul Lucian Boia. Demitizarea demitizatorului”. Referitor la arheologie, cred ca sunteţi convins că o noua descoperire poate schimba o întreagă teorie. Se pare că acest aspect derajează persoanele ale căror teorii se clatină. Nu cunosc dacă doamna Zoe Petre face parte din această categorie. Dar cel mai mult îi deranjează pe aceia care doresc eliminarea contribuţiei locuitorilor acestor meleaguri la dezvoltarea umanităţii. Munca dumneavoastră de a aduce în atenţie istoria românilor este demnă de toată admiraţia. Vă citesc şi v-am votat.

    • george damian

      Vă mulţumesc pentru aprecieri. Din câte ştiu eu nu au fost descoperite texte noi referitoare la daci. Din punctul de vedere al arheologiei cred că cercetările din România ar trebuie alăturate celor din Bulgaria, ar putea ieşi la iveală chestii noi.

    • dan

      s-a descoperit in grecia in urma cu 20 de ani un cufar cu scrieri. se pare ca-s si documente legate de noi si dacii nostrii:) alexandru vulpe a zis ca inca nu este permisa cercetarea ca-s scrise pe suport perisabil. cred ca inca sunt in faza de conservare.numai sa tina cei de la academie legatura cu grecii ca poate uitam de ele si poate uita si ei:)

  8. Marius

    Un portret al daco-getilor, bazat exclusiv pe imagini atutentice si iszvoare istorice mot-a-mot il gasiti si in documentarul „DRACO-chipurile de piatra”, din 2012, cu lansare in vara acestui an.

    Trailerul il gasiti aici:
    http://www.youtube.com/watch?v=pnv5gR3b1J4

    Filmul expune intr-o maniera originala, neprotocronista sau in legatura cu fenomenul daco-traco maniac, o portretizare a vechilor locuitori ai spatiului romanesc, revendicati intr-o anumita masura ca stramosii nostri, geto-dacii. Productia contine imagini inedite de la Vatican, Roma, cetatile dacice din patrimoniul UNESCO, aflate in Muntii Orastiei, de pe cursul Dunarii, Marea Neagra, Adamclisi, sau statui de daci realizate de sculptori romani putin cunoscute, etc.

    „DRACO-chipurile de piatra reprezinta un voiaj cinematografic in antica Dacie, o intalnire cu Zalmoxis, zeitatea uitata a getilor, o suita de intrebari, controverse si imagini relevate mot-a-mot de textele scriitorilor latini si greci contemporani.
    Un portret autentic cioplit in piatra de fabulosii artisti romani.
    O reteta cinematografica unica, o calatorie vizuala fascinanta in timpurile stravechi”
    Octavian Repede-filmmaker.

    Mai multe informatii gasiti la http://www.dracofilm.blogspot.com,

  9. Pingback:DACII – Adevaruri tulburatoare. Film documentar 2012 (HD) | Istoria-Romanilor.com

  10. cristea ovidiu catalin

    multumesc foarte mult pentru tot efortul pe care il depuneti.Va sunt si va raman recunoscator,.Cu pretuire,omul de mai sus

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.