Meniu Închide

Bloody Sunday din Irlanda şi Mineriada de la Bucureşti

Pe 30 ianuarie 1972 paraşutiştii britanici deschideau focul asupra manifestanţilor irlandezi din oraşul Derry, Irlanda de Nord. 14 oameni neînarmaţi au fost ucişi, alţi 12 au fost răniţi. O primă comisie de anchetă din acelaşi an a muşamalizat afacerea, o a doua comisie şi-a început investigaţiile în 1998 şi şi-a publicat raportul în 2010. Premierul David Cameron şi-a cerut scuze pentru faptele soldaţilor britanici care au omorât civili nevinovaţi. (detalii aici)

Pe 14 iunie 1990 minerii conduşi de Miron Cozma au venit să facă ordine la Bucureşti. Au bătut oameni prinşi pe stradă, au efectuat reţineri ilegale, au distrus Universitatea şi sediile partidelor de opoziţie. În cursul acestor confruntări de stradă 4 oameni au murit împuşcaţi, varianta oficială. Asociaţia Victimelor Mineriadelor susţine că este vorba în realitate de peste 100 de oameni împuşcaţi. Nici acum nu este clar ce s-a întâmplat la Mineriada din iunie 1990, câţi oameni au murit împuşcaţi şi cine a tras. Procurorul Dan Voinea (care se ocupa de dosarul Mineriadei) a fost pensionat în 2009, de atunci nu am mai auzit să se fi întâmplat ceva în acest caz.

După cele întâmplate în Irlanda am rămas cu melodia Bloody Sunday a U2.

Iar după Mineriadă am rămas cu Imnul Golanilor al lui Cristi Paţurcă.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

11 comentarii

  1. Donkeypapuas

    Încercaţi să puneţi întrebările logice şi tabloul se va completa încet, încet din fragmentele de puzzle.
    De exemplu:
    – ce interes avea preşedintele nou ales (cu 85%) să dezlănţuie un elisod de o asemenea violenţă?
    – ce instituţii aveau capacitatea logistică de a asigura o asemenea desfăşurare de forţe
    – de ce s-au desfăşurat evenimentele în zilele în care ministrul apărării nu era în ţară?
    – de ce ofiţerii SRI au fost convocaţi exact în 13 iunie la nişte şedinţe de pregătire (vezi declaraţiile lui Rogojanu)?
    – ce făceau turiştii sovietici la acea dată? Conform declaraţiilor lui Petre Roman, aceşti „turişti” au fost retraşi din ţară prin noiembrie 1990.
    – cât de credibile sunt declaraţiile lui Petre Roman?
    – lucrările Parlamentului nou ales urmau să se deschidă? Cine avea interes să nu avem Parlament legal întrunit?
    – Poate fi numită „lovitură de stat”? În favoarea cui? Cine ar fi urmat să preia puterea?

  2. liliana

    eu una nu pot să uit cum le-a mulţumit tătuca Iliescu. ca să fiu sinceră nu mă dezmeticisem încă, simpatiile mele curgeau atunci spre Radu Câmpeanu, nu ştiu să vă spun de ce dar nu pot să uit fiorul de groază, spaima, da spaima, când am vazut acele hoarde dezlanţuite şi-apoi mulţumirile. nu eram implicată de nici o parte, n-am fost prinsă în iureşul acela nebun, dar nu se poate să nu te sperie forţa brută dezlănţuită. uneori omul poate fi tare, dar tare urât. acum aş vrea să văd pe faţa dlui Iliescu şi a celorlalţi măcar un pic de … jenă? părere de rău? nu ştiu, poate un regret? dacă şi-ar cere scuze, oricare dintre personaje, şi-ar recunoaşte vinovăţia aşa că … scuzele nu vor veni vreodată.

  3. sandi

    Gerry Adams, liderul Sinn Fein ( organizatie considerata terorista la vremea respectiva de catre guvernul de la Londra ) a ajuns in cele din urma, in 2007, vice-lider al guvernului de unitatea nationala din Irlanda de Nord. De abia dupa aia , in 2010, au fost comunicate rezultatele anchetei care a durat 12 ani. Dar de acum era liniste in Irlanda de Nord. Asa ca scuzele lui Cameron au fost de ajuns. Fara a mai rascoli rahatul !

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.