Ideea transformării cu orice preţ a României într-o ţară agricolă nu le-a venit prima dată sovieticilor. Este o idee mai veche şi a avut-o şi Adolf Hitler. Din păcate se pare că a dispărut sămânţa românilor care au fost în stare să se opună acestei idei: România de azi este o ţară agricolă, iar cei care au adus-o în situaţia asta le reproşează românilor că sunt ţărani. Dar să vedem ce spunea Hitler despre România pe 25 iulie 1941 (perioadă în care soldaţii români luptau pe frontul de est şi România era aliată cu Germania nazistă fără să existe un tratat de alianţă). Părerile lui Hitler exprimate în timpul meselor au fost notate din ordinul lui Martin Bormann şi recuperate după război.
[blockquote source=”Hugh Trevor Roper, Hitler’s table talk 1941-1944. His Private conversations, Enigma Books, New York City, 2000, p. 14″]
Vineri 25 iulie 1941, la prânz
România trebuie să devină o ţară agricolă. România ar face bine să renunţe pe cât posibil la ideea de a avea o industrie proprie. Îşi va direcţiona bogăţia pământului ei către piaţa germană. Va primi în schim de la noi bunurile fabricate de care are nevoie. Basarabia este un adevărat grânar. Astfel, proletariatul român care este contaminat de bolşevism va dispărea şi ţara nu va mai duce lipsă de nimic. Trebuie să recunosc că regele Carol a acţionat în această direcţie.
[/blockquote]
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]
Spuneti ca la 25 Iulie 1941 intre Romania si Germania nu exista nici-un tratat de alianta. Nu sunt istoric, dar din cite imi aduc aminte Romania semnase tratatul de aderare la pactul tripartit (sau axa Berlin-Roma-Tokio) in noiembrie 1940, dupa venirea la putere a legionarilor si a Maresalului Antonescu. Ma gindesc ca in lipsa aderarii la acest tratat, Romania nu ar fi putut lua parte la ofensiva impotriva URSS inceputa la 22 iunie 1941. Daca am gresit, imi cer scuze, corectati-ma.
Tratatul de alianta tripartit exista si pe baza articolului III Antonescu a declarat razboi SUA. La fel ca si Ungaria si Bulgaria.
Acesta era un tratat militar.
Mai exista un tratat, semnat în 1939, de data asta economic. În urma acestui tratat, România permitea înfiintarea de societati cu capital mixt (model preluat de catre rusi la crearea Sovromurilor) care treptat au eliminat firmele românesti tehnologice, România devenind practic un furnizor agrar.
Dar sa nu uitam, ca industria RO în 1939 nu era decât vag industrializata, majoritatea „greilor” supravietuind, ca si azi, ca si pe vremea lui Iliescu, practic din contractele cu statul.
Si sa mai adaugam, pierderea monopolurilor de prin 1933 încoace, joint-venture-ile cu englezii si americanii în industria petroliera, nici nu prea aveam alternative la statul agrar :) :(
Toate acestea sunt cunoscute lui George, doar ca el probabil a vrut sa sublinieze ca Anto nu i-a cerut lui Hitler un tratat de atacat Rusia, care tratat ar fi inclus si clauzele cuvenite (cota de participare, beneficii etc.).
cu toate încercărilor comuniştilor, după ultimul recesământ 45% din populaţia ţării este la sat. cum trăieşte şi care e nivelul de cultură cred că e altă poveste.
In momentul de fata, cand cea mai mare parte a industriei a fost distrusa (in mod intentionat, cred eu), singurele doua forme prin care putem sa facem bani sunt agricultura si turismul. Mai ramane ca statul sa se aplece si sa incurajeze societatile din cele doua ramuri, prin masuri economice adecvate. Conteaza mai putin ce-a spus Hitler sau mai stiu eu cine (parere personala). Sa nu uitam ca in perioada 1860-1915 România o ţară importantă în producţia şi exportul de cereale a continentului (la exportul Europei de 21,6 milioane tone, România contribuia cu 2,9 milioane tone, respectiv cu 13,4% din total. ţara noastră acoperea 8,7% din cele 33,2 milioane tone de cereale importate de Europa).
Hombre, scrie ceva de Razboiul de Independenta…
Pingback:Hitler despre România: trebuie să devină o ţară agricolă | BLOGPOST.timpul.md
Fragmentul face parte dintr-un raport politic despre romania cu autor necunoscut. Chiar credeti ca Hitler statea sa faca raporturi politice despre Romania ?