Meniu Închide

Despre rafinamentul culinar din evul mediu românesc

Am făcut azi un experiment de arheologie culinară: cu ajutorul lui Lo Chef din Chișinău am refăcut câteva rețete medievale românești. Este începutul unui proiect pe termen lung, n-o să dau prea multe detalii, veți vedea la timpul potrivit despre ce este vorba.

Dar vă spun acum că am fost uimit de ce a ieșit prin refacerea unor rețete vechide 400 de ani. La o primă vedere ingredientele și combinațiile păreau ușor ciudate, însă efectul final a fost surprinzător. Gusturile și aromele s-au combinat perfect, rezultatul este foarte bine echilibrat – chiar nu-mi închipuiam că o omletă îți poate lăsa un gust de ”proaspăt”.

Și așa am început să meditez la tradiția culinară pierdută. Azi mâncare românească înseamnă mici-sarmale-cozonaci-ciorbă de burtă; însă în evul mediu existau combinații de mare finețe, cu ingrediente accesibile. Am avut o percepție acută a faptului că civilizația medievală românească era mult mai sofisticată decât ne-am putea imagina. Am demolat aici mitul că ”în evul mediu puteai să violezi orice îți ieșea în cale”, dar sunt multe alte minciuni propagate în numele luminilor modernismului care înjosesc nepermis epoca medievală.

[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

7 comentarii

    • George Damian

      Ioana Constantinescu – „O lume într-o carte de bucate. Manuscris din epoca brâncovenească (Carte întru care să scriu mâncările de pește i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce, după orânduiala lor), Ed. Fundației Culturale Române, București, 1997

  1. gabi

    Ahaaaaa, ati inceput o arheologie culinara bazata pe cartea brancoveneasca? Felicitari, bravo, o idee superba, chiar era timpul sa fie luata la puricat cartea aceea si re-gatite retetele! Sper ca o faceti intr-un serial tv – documentar? Englezii asa fac.
    Mult succes! O sa va urmaresc!

  2. Pingback:Despre rafinamentul culinar din evul mediu românesc – Solidaritate europeană

  3. CID

    Ce e amuzant e faptul ca asa zisele mancaruri romanesti (mici,sarmale,ciorba de burta)sunt luate de fapt de la turci,care la randul lor au preluat mult de la arabi. Da,stiu,musulmanii nu mananca porc,dar puneti in loc de porc oaie.

  4. Gabi

    @CID Ce e amuzant este cand necunoscatorii isi dau cu parerea. „Asa zisele mancaruri romanesti” pomenite de tine sunt chiar romanesti. Cine gusta din asa zisele mancaruri turcesti o sa-si dea seama cat de diferite sunt. In plus romanii mai au si alte feluri si nici alte popoare nu au chiar mancaruri inedite. Prepararea este universala, ca si combinarea ingredientelor. Diferenta o face gustul ca nu suntem la chimie.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.