Meniu Închide

Imagini germane din România în Primul Război Mondial

Primul Război Mondial s-a sfârşit bine pentru România, dar a început foarte prost. Aveţi mai jos o serie de imagini care arată cum au văzut germanii participarea României la Primul Război Mondial, o colecţie care ilustrează dezastrele prin care au trebuit să treacă românii, inclusiv câteva cadre din Bucureştiul aflat sub ocupaţie germană, ocuparea Dobrogei de bulgari, traversarea Dunării de către trupele generalului AUgust von Mackensen etc. Mai multe detalii despre nefericiţii ani 1916-1917 aici.

Imaginile provin din colecţiile Bundesarchiv.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

2 comentarii

  1. Marian

    Ca o nuanta, Primul razboi a început bine (i-am dat afara pe unguri din Transilvania în nici 2 saptamâni) si s-a sfârsit prost (am semnat o capitulare, fapt ce ne-a costat mult la capatul razboiului, pentru ca una dintre conditiile impuse de Franta a fost sa nu semnam pace separata). Basarabia nu am luat-o pentru ca ne-a dat-o Franta, ci pentru ca Rusia era în colaps, iar Transilvania si Bucovina le-am primit numai dupa multa diplomatie, ajutati de greselile Ungariei. Alba Iulia a avut un caracter mai mult nationalistic decât juridic.

    Oricum, un an mai târziu, când armata româna ocupa Budapesta si rasturna guvernul condus de evreul Bela Cohen (nascut pe teritoriul României de azi), tot Franta ne-a pus bete-n roate la conferinta de pace. De retinut ca tratatele de pace încheiate la sfârsitul razboiului au considerat doar Austria ca fiind vinovata de razboi, nu si cealalta jumatate a dualitatii, Ungaria. Am câstigat Transilvania doar pentru ca Franta si Anglia au fost mai suparate pe Ungaria decât pe România. De aceea si tratatul de la Trianon a fost ultimul semnat dintre toate celelalte.

    • gebrail

      nu i-am dat afara in doua saptamani pe hunguri din transilvania! a fost un atac surpriza al romanilor in sud-estul si estul transilvaniei, asupra Austro-hungariei, care avea o armata multietnica: ofiteri in special austrieci, iar restul de luptatori, erau si austrieci si hunguri, cehi, slovaci, bosniaci, romani transilvaneni si banateni, polonezi-silezieni, croati, sloveni, chiar si albanezi, ucraineni, evrei, etc. in primele saptamani, romanii profitand de amalgamul de luptatori din fata lor, au cuerit ceva teren in zona brasov, fagaras, sibiu si in est in zonele harghita si covasna de azi…pana au trimis acolo trupe germanii, care cu o dotare mult mai buna si cu o mare omogenitate, i-au respins pe romani..restul se stie…

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.