Meniu Închide

Muie PSD: o privire istorică și literară

Am scris mai demult un articol despre sistemul înjurăturilor latine ale strămoșilor romani (aici). Ideea de bază e următoarea: un cetățean nu poate să accepte să fie obiectul plăcerii sexuale a altora fără să își piardă calitatea de cetățean. Femeile, liberții și sclavii sunt categorii ”penetrabile” – cetățenii nu sunt.

De aici derivă întregul sistem al înjurăturilor latine, unde amenințarea verbală cu executarea unui act sexual forțat asupra unui alt cetățean nu este altceva decât o formă simbolică de degradare a celui vizat, de scoatere a lui din rândurile cetățenilor cu drepturi. ”Muie PSD” rămâne în aceeași logică precum pe vremea strămoșilor români o amenințare simbolică care duce la o degradare simbolică a celui vizat.

Și aici e momentul să amintesc de o poezie veche de 2000 de ani, Carmen XVI a lui Gaius Valerius Catullus, de multe ori cenzurată și în ziua de azi din cauza primelor versuri:

Pedicabo ego vos et irrumabo,
Aureli pathice et cinaede Furi
Să vă fut în cur și în gură
Pe tine Aurelius pârțarule și pe tine pidosnicule Furius

Ce făcuseră Aurelius și Furius să merite atâta atenție din partea lui Catullus? Nimic altceva decât îl acuzaseră că versurile sale includeau prea multe săruturi și expresii dulcege, ceea ar fi fost o indicație a efeminării lui Catullus, prea puțin bărbat (o acuzație dură în lumea romană după cum am arătat). Catullus ridică miza cu o expresie soldățească prin care își reafirmă bărbăția și îndepărtează bănuiala că ar fi efeminat, iar în versurile următoare plusează cu ideea unei dezbateri la fel de actuală ca înjurăturile: versurile unui poet nu sunt neapărat reprezentative pentru sau legate de viața lui personală, dimpotrivă, ele sunt dincolo de asta.

Poemul se încheie cu aceleași cuvinte cu care începe: oglindă în oglindă, ceea ce ne pune în legătură cu independența versurilor față de viața personală a poetului. Conform acestei independențe amenințarea lui Catullus, oricât de dură în exprimare în realitate este goală de conținut.

Limbaj violent de dragul violenței de limbaj, vechi de 2000 de ani și unii au impresia că au pus coada la prună cu o înjurătură.

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 76 de abonați

libris.ro

***

3 Comments

  1. Cosmin M.

    Oricum,nastrusnica ideea.M-au distrat consecintele.Sau mai pe feisbokeste L.O.L.In lipsa unei opozitii reale,ce-ar putea face oamenii?Si eu am prieteni care fierb de vreo doi ani,dar nu stiu ce sa le spun.

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.