Meniu Închide

Cum şi unde a fost capturat Vlad Ţepeş de Matei Corvin

Toţi ştim că Vlad Ţepeş a fost ţinut prizonier de Matei Corvin, mai puţin este cunoscută povestea capturării voievodului. Este una din scenele evului mediu românesc care poate fi reconstituită destul de precis, aşa cum a fost prezentată într-un poem al lui Michael Beheim „Von einem wütrich der hiess Trakle waida von der Walachei”, scriere bazată pe informaţii culese la scurtă vreme după petrecerea evenimentelor de la un călugăr, fratele Iacob, sosit din Transilvania.

În anul 1462, în înţelegere cu regele Ungariei Matei Corvin şi la iniţiativa Papei de declanşare a unei cruciade anti-otomane, Vlad Ţepeş a pornit o campanie împotriva cetăţilor turceşti de la sudul Dunării (detalii aici). A urmat invazia de pedepsire condusă de însuşi sultanul Mehmet al II-lea din vara anului 1462, al cărei rezultat a fost înlocuirea lui Vlad Ţepeş pe tronul Ţării Româneşti cu fratele său Radu cel Frumos. Retras în Transilvania, Ţepeş a aşteptat sosirea regelui Matei Corvin şi a oştii sale. Suveranul a sosit în toamnă şi ar fi petrecut cinci săptămâni alături de Ţepeş la Braşov. Michael Beheim ne povesteşte astfel cum au pornit la război şi ce s-a întâmplat în munţi:

„Regele plănuise să plece din acest oraş spre paguba acestui turc (sultanul Mehmet II) mai întâi prin Valahia şi apoi în Turcia, împotriva acestui cumplit păgân. (…) Amândoi, împreună, s-au pus în mişcare şi, lor alăturându-li-se mulţi bărbaţi temerari în ambele oştiri, ei au mers cale de câteva mile de la oraşul numit mai sus, pătrunzând în această ţară valahă cam şase mile. Dracula credea că ar fi la el acasă, când se aflau la un castel numit Kungstain. Acolo Dracula a fost prins de un cavaler vestit al regelui pe nume Jan Jiskra, care l-a atacat primul, luându-l prizonier. În Ţara Românească, în ţara sa a fost el atras în cursă şi prins. Fiindcă aceasta oferea mai multă siguranţă, în suita regelui s-a decis să fie purtat în afara ţării sale”.

Kungstain nu este alta decât cetăţuia Oratia de la Podul Dâmboviţei, pe vechiul drum de la Bran la Rucăr, cetate numită în documentele transilvănene Kyralke, Keralkew, sau Kynnygs Steyen – Königstein, Piatra Craiului. Versantul dinspre Ţara Românească al înălţimii pe care se văd şi azi ruinele cetăţii Oratia este deosebit de abrupt, iar călătorii străini care au trecut pe aici povestesc că până în secolul al XIX lea caii, căruţele şi trăsurile erau coborâte cu ajutorul unor funii.

Scena capturării lui Vlad Ţepeş devine astfel dramatică: cel mai probabil a fost atacat de oamenii lui Matei Corvin după ce mare parte din oştenii săi care îl însoţeau coborâseră acest versant abrupt. Rămas cu puţini credincioşi, Vlad Ţepeş a fost înconjurat de oamenii lui Jan Jiskra (detalii despre el aici) „care l-a atacat primul” – textul lui Michael de Beheim lasă de înţeles cumva că ar fi existat o încăierare. Este una din scenele istoriei româneşti pe care chiar aş vedea-o într-un film.

Jan Jiskra
Jan Jiskra, cavalerul care l-a capturat pe Vlad Ţepeş.


Prima variantă a povestirilor germane despre Vlad Țepeș tradusă în română












Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

9 comentarii

  1. Radu

    Scena capturarii lui Tepes LANGA cetatea de deasupra satului Podul Dambovitei (Oratia) am ilustrat-o in cartea pe care am facut-o impreuna cu Neagu djuvara „De la Vlad Tepes la DRacula Vampirul” in 2003.

    • Virginia Oniga

      Am văzut cândva(din păcate,în fugă-nu mă aflam în România) câteva secvențe dintr-un documentar despre acele timpuri…am reținut afirmația că Matei Corvin și-a însușit banii trimiși de Papă( în sprijinul rezistenței anti-otomane),pentru a-și răscumpăra coroana Ungariei de la Friederich(făra coroană,nu putea fi numit rege);o fi,n-o fi? de atunci caut informații despre aceasta,dar nu găsesc…

    • giovannidivenetzia

      Este adevarat, din pacate. A fost tradat, inselat, manipulat si in final ucis miseleste in comuna Daia jud Giurgiu. Nu inteleg de ce Mihai Viteazu, care stia situatia in care a fost ucis Vlad, a repetat greseala?

    • giovannidivenetzia

      A fost tradat, inselat, manipulat si in final ucis miseleste in comuna Daia jud Giurgiu. Nu inteleg de ce Mihai Viteazu, care stia situatia in care a fost ucis Vlad, a repetat greseala?

  2. janvalachian

    Buna ziua, scuza me nevorbity romanesce. Mea limba Slovak.
    English: My opinion is, in reality Vlad III. Tepes was an incognito master fighter together with Jan Jiskra within king Mateus Hunedoara Corvinus army. Jiskra himself was perhaps daco-romanian since he born close to the Valachian country of Northern Moravia, boarder between Slovakia and Czech Republic. His father name was Alsik, with possible origin (w)al(a)s-ik, what mean „son of Walachian” or „walachian boy”. King Matheus himself was a grand son of Walachian noble man Vaik, so hi was also Walachian. Noone can believe to this fantastic stories about Draculas sitting 10 years somwhere at Budapest and feeding by bugs and mouses. This is only defamatory of his enelies from the neiborough empires.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.