Meniu Închide

Galerie foto: Odesa sub ocupaţia română în 1943

M-am gândit să completez cu mai multe imagini amintirile unui rus care a trăit în Odesa din timpul ocupaţiei române, amintiri publicate de ziarul Timpul de la Chişinău. Iată aici un fragment din memoriile lui Evgheni Tverskoi:

Treptat, viaţa în Odesa s-a normalizat. Staliniştii au lăsat însă multe distrugeri. Întreprinderile din Odesa au fost aruncate în aer. Depozitele cu produse alimentare, la fel, au fost nimicite, iar intrarea în port a fost blocată de vase scufundate.

Românii au reconstruit, în primul rând, bisericile. Ulterior, au demarat lucrările de refacere a fondului locativ-comunal. Muncitorii şi ţăranii s-au implicat activ. Pentru opt ore de muncă ei primeau 4-7 mărci. Administraţia orăşenească i-a asigurat cu raţii, care depăşea până şi normele din Germania. Precizez că un singur muncitor primea în fiecare lună – 0,5 kg de unt, un litru de ulei de floarea-soarelui, 2 kg de zahăr, 5-6 kg de cereale, făină şi macaroane, 2 kg de carne, o jumătate de litru de vodcă, 300 de ţigări şi un kilogram de pâine pe zi.

(…)

Oamenii erau asiguraţi nu doar cu o bucată de pâine. Au apărut şi locuri de distracţie. Românii au renovat Opera orăşenească din Odesa. Binecunoscutul tenor Seliavin a fost numit directorul acesteia (în timpul regimului stalinist el primea o pensie mizeră). Românii şi germanii veneau la Odesa ca să ascultele operele „Boris Godunov”, „Evgheni Oneghin” sau baletele „Lacul lebedelor”, „Frumoasa adormită” etc. De asemenea, a fost reconstruit Conservatorul din Odesa condus de celebra interpretă Lidia Lipkovskaia.

Şi acum imaginile, provenite din arhiva fotografului german Willy Pragher.











Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

7 comentarii

  1. Marian

    Exista si un film „Odessa în flacari” (1942) care circula mai demult pe internet.

    Lânga Mihai, care este îmbracat în uniforma de maresal (Antonescu era celalalt maresal al RO), pare a fi von Schobert, iar între rege si Sima trebuie sa fie generalul Ciuperca. Ultimul pe lista, generalul de aviatie, ar trebui sa fie usor de identificat, pare a fi Kesselring.

    Oricum, Odessa ne-a adus numai probleme. Evreii ne acuza de holocaust, umflând ca de obicei cifrele (din 25000 au ajuns 125000 – adica mai bine de jumatate din cei vreo 200000 – reamintesc ca Odessa avea în 1939 putin peste 600000 de locuitori).

  2. cargo

    Antonescu, Sima si Mihai I la Odesa? imposibil – nu uitati ca Sima a fugit din Romania in Ianuarie 1941 si a fost judecat in contumacie.
    Probabil poza este facuta in Noiembrie 1940 la Iasi cu ocazia manifestarilor legionare. Aparitia lui Fabricius pare sa fie un element care intareste ipoteza.

  3. Ovidiu

    cargo, ai punctul pe i. Daca o singura poza nu corespunde celor prezentate in articol, nu vad de ce ar face-o restul. Nu cred nimic din toate astea, e clar ca sunt cusute cu ata alba.
    George, tu lucrezi inca la Magazin Istoric? Datorita tie, renunt la ideea cumpararii unui abonament la aceasta revista. Chiar nu vreau sa fiu dezinformat in continuare.

  4. Ovidiu

    Marian, nu doar Odessa, ci toate actiunile in spatele carora se afla Antonescu, Sima sau ceilalti hitleristi ne-au adus numai probleme. Bineinteles, evreii au fost „bomboana” de pe coliva facuta de regimul fascisto-legionar.
    Dar coliva era destinata noua, nu evreilor, ei manevrau atunci propaganda si guvernele aservite, ca si astazi. Guvernul Ponta-Basescu e aceeasi Marie cu alta palarie, doar ca sionistii de azi lucreaza putin diferit.Tot de prosteala maselor e vorba, oricum. Desteptati-va, romanilor !

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.