Așa cum e scrisă acum istoria regele Mihai pare să fi plutit într-o zonă lipsită de orice fel de implicare politică până în august 1944 – ceea ce nu prea pare probabil. Într-adevăr a fost marginalizat de Ion Antonescu și lipsit de pârghii de acțiune. Dar nici nu prea avea foarte multe șanse să se implice în viața publică după domnia dezastruoasă a lui Carol al II-lea.
Cuvântul de ordine al domniei regelui Mihai pare să fi fost păstrarea cu orice preț a monarhiei în România, indiferent de sacrificii. Regele Mihai inițial a acceptat de frica unei republici dominația lui Ion Antonescu (care a preluat și responsabilitatea pentru cele petrecute între 1940-1944), când i-a fost pus în pericol tronul de invazia sovietică în 1944 a luat parte la debarcarea lui Ion Antonescu în speranța că își va menține tronul, iar apoi a colaborat cu comuniștii cu aceeași speranță – până când a fost făcut pachet și trimis peste graniță.
Am aici o serie de imagini în care regele Mihai apare la o manifestație legionară din 8 noiembrie 1940 de la Iași alături de regina mamă Elena (care e destul de încântată), generalul Ion Antonescu și Horia Sima. Nu sunt foarte clare relațiile regelui Mihai cu Mișcarea Legionară la sfârșitul anului 1940, nu am văzut foarte multe scrise despre asta, poate fi un subiect care ar merita investigat mai atent.
Felicitari pentru recuperarea acestui episod de istorie. Adevarul trebuie slujit indiferent de consecinte.
in ciuda aiurerilor lui carol romania a atins apogeul economic si social interbelic Atunci s-au pus bazele multor institutii moderne
Relatiile lui Mihai cu Legionarii sunt mult mai vechi, ia rasfoieste matale Realitatea Ilustrata sau chiar gazeta cercetasilor si-l vei vedea în ipostaze „compromitatoare”.
Eu cred ca Mihai n-a avut nimic de-a face cu statul legionar, el doar a semnat „ca primarul”, pentru ca daca ne uitam în Monitorul Oficial, decretul de înfiintare a statului legionar venea la pachet cu decretul de înaltare la gradul de general de divizie (direct de la sublocotenent) a voevodului. Vezi decretele 3140 si 3151 din 14sept.
Regele Mihai a contrasemnat Decretele antievreiesti din vremea lui Antonescu. Evreii, nu aveau dreptul sa mearga cu tramvaiul sau cu bicicleta, sa predea aparatele de radio, sa stea pe banca in parc, si alte asemenea aberatii. Astea erau de fapt masuri antiumane. L-a intrebat cineva pe Mihai despre aceste chestiuni sau macar sa explice cele care ii ridica osanale la tv prezentand selectiv doar partile care convin, sa zicem pozitive ?
Regele Carol al II-lea e cel care le-a retras cetățenia evreilor pe care au primit-o toți, ca cetățeni egali în drepturi ca etnie cum sar zice nu individual pe pile și relații, doar cu vre-o zece ani înainte.Nu legionarii lui Codreanu.