Raguzanul Michael Bocignoli publica pe 29 iunie 1524 o broşurică al cărei titlu începea cam aşa Epistola Michaelis Bocignoli Ragusei ad Gerardum Planiam Maiestatis Secretarium etc. Scrisoarea raguzanului cuprindea câteva paragrafe destul de dure în care erau caracterizaţi valahii din Ţara Românească:
Regiunea este productivă în toate cele privind nevoile traiului, în afară de vin, de care acest neam este foarte doritor ca unul ce e aplecat la beţie şi la lăcomie (…) se locuieşte nu în oraşe, ci în sate dar cu populaţie foarte deasă (…) Spiritul poporului este grosolan şi necioplit, ei sunt deopotrivă cu vitele lor; nu se îngrijesc nici de slujba ostăşească şi nici de treburile obşteşti; sunt atât de porniţi pe harţă şi pe ceartă, încât de cele mai multe ori nu se dau în lături de a-şi omorî domnii (…) românii la îndemnul comitelui care se temea de sufletul schimbător al acestei naţii înclinate întotdeauna spre trădare (…) Iar valahii veşnic nemulţumiţi oricum ar sta lucrurile, nu l-au lăsat să domnească mult nici pe acela (…) etc.
Descrierea făcută de Bocignoli românilor nu prea este laudativă. Românii sunt beţivi şi lacomi, locuiesc în sate, sunt primitivi (asemenea vitelor lor!), nu sunt buni soldaţi şi administratori, sunt veşnic nemulţumiţi, au o înclinaţie spre trădare etc. Relatarea lui Bocignoli este incoerentă. După ce lipeşte aceste etichete de români se apucă să relateze pe larg tocmai despre … vitejia românilor conduşi de Vlad Ţepeş împotriva turcilor!
Bocignoli – un propagandist trădător
Broşura lui Bocignoli este în realitate o laudă propagandistică la adresa voievodului Transilvaniei Ioan Zapolya. Paginile scrise de italian nu sunt altceva decât un apel către suveranii din Occident să îl sprijine pe Zapolya împotriva turcilor. În viziunea lui voievozii Ţării Româneşti şi ai Moldovei ar trebui subordonaţi voievodului transilvănean – iar ca să nu existe nici un fel de „concurenţă” pentru subvenţiile occidentale, valahii sunt zugrăviţi în cele mai închise culori: primitivi, instabili, trădători, lipsiţi de calităţi militare etc. Un simplu serviciu de propagandă, împănat cu minciuni (una dintre cele mai mari fiind aceea că Ţara Românească nu produce vin, în condiţiile în care vinul valah era exportat în cantităţi mari în Transilvania!)
Broşura lui Bocignoli a fost scrisă în anul 1524, perioadă în care sultanul Soliman Magnificul se pregătea să dea asaltul asupra Europei Centrale. Soliman cucerise în 1521 Belgradul (cheia Europei Centrale), în 1523 cavalerii de Rodos capitulaseră, iar în 1524 Soliman a zdrobit rebeliunea din Egipt. Lipsit de alte ameninţări, sultanul urma să se îndrepte către Europa Centrală – ceea ce s-a şi întâmplat, iar în 1526 regatul Ungariei a dispărut ca organizaţie politică pentru aproape patru secole.
Acesta este contextul politic regional al scrierii lui Bocignoli, iar laudele aduse voievodului Transilvaniei ne dezvăluie şi cine este adevăratul comanditar al broşurii. Fraza cheie este următoarea:
Iar dacă Zapolya ar trimite pe careva din ai săi şi transilvănenii ar fi binevoitori şi moldovenii li s-ar uni şi ei în acest gând şi valahii ar rămâne credincioşi, se crede că primejdia nu va fi aşa de mare.
Pe scurt: valahii (cei primitivi) şi moldovenii ar trebui să intre sub ascultarea lui Zapolya. Doar că nimeni nu îi întrebase pe valahi şi moldoveni ce părere aveau de acest proiect. Şi aici ajungem la chestiunea „înclinării către trădare” a valahilor. Bocignoli face o lungă prezentare a diplomaţiei şi războaielor valahe din anii precedenţi (unele chestiuni le trece sub tăcere, mai ales pe cele care nu se potriveau cu raţionamentul lui). Acuzaţia de „trădare” apare pentru momentele în care Ţara Românească (istovită de războaie şi lipsită de ajutor extern) încheia pace cu turcii. Cumva li se neagă valahilor dreptul de a avea interese proprii – din punctul de vedere al lui Bocignoli ar fi trebuit să lupte până la moarte.
Că tot vorbim de „trădare” – după ce a fost propagandist în slujba lui Ioan Zapolya în 1524, îl găsim pe italianul Bocignoli în 1534 la curtea lui Ferdinand de Habsburg – cel mai mare duşman al lui Ioan Zapolya!
Propaganda neagră veche de 500 de ani
Exemplul de propagandă prezentat mai sus este vechi de aproape 500 de ani. Afirmaţiile lui Bocignoli sunt folosite din plin şi în ziua de azi. Sunt luate drept adevăruri, nimeni nu stă să vadă de unde pleacă aceste calomnii, ce interese avea cel care le-a emis. Propagandiştii contemporani se folosesc intens de scrieri precum cea a lui Bocignoli cu argumente de genul „vedeţi, şi acum 500 de ani românii erau nişte nemernici!” Nimeni nu stă să analizeze contextul şi rolul respectivei scrieri, calomniile sunt preluate şi retransmise în cadrul acestui vechi război de imagine…
Vezi textul lui Michael Bocignoli în Călători străini despre ţările române, vol 1, p. 171
E binevenita seria de articole pe care ati initiat-o.
S-ar putea sa va fie utila si lucrarea ”Bibliografia română-ungară”, a lui Veress Andrei, in trei volume (Bucuresti, 1931-1935). Se gaseste pe dacoromanica.ro
Prefer seria „Călători străini” care preia cele făcute de Veress. Mulţumesc pentru sugestie, nu am văzut că e şi Veress pe dacoromanica.ro
D-le Damian, am ajuns intamplator la dv., dupa ce am citit articolul despre coroana Sf. Stefan. Mi-a placut. Pacat ca nu avem istorici care sa studieze cu mai multa aplicare unele din miturile aparute in aceasta parte a Europei in ultima mie de ani.
Domnule Damian, felicitari pentru articol – efortul de documentare si logica scrierii conving cititorul despre veridicitatea celor prezentate! Numai ca ungurimea ce foloseste ca si argument „epistola” italianului, nu poate fi convinsa nicicum – astia, asemanator hunilor (cu toate ca se inrudesc mai mult cu avarii tarzii, din zona Volga), au capetele tuguiate din frageda copilarie; sunt tari de cap – iar daca unii au capul rotund, sigur pe acolo nu se afla prea mult creier! In plus, carnea aliment de sub saua calului, evident se altera in dese randuri, cauzandu-le si serioase tulburari gastro-intestinale – si astea datatoare de halucinatii (cum „numele meu fara paranteza” s-ar explica altfel confuzia Volgai cu Tisa?). Astea asa, in spiritul analizai facute de Bocignoli! Cat despre tradarea Vestului in ceea ce priveste Moldova si Muntenia acelor vremi, constatam ca dainuie peste secole – suntem UE-isti de mana a doua iar daca incercam alte „aliante”, macar economice, suntem declarati iarasi tradatori! Istoria se repeta iar (majoritatea) nu invata (si nu inteleg) nimic din ea! Felicitari pentru articol!!!!
Or fi venit ei pe cai din stepele îndepartate( cu carnea sub sa),dar au ajuns în Evul Mediu să se înrudească cu curțile europene, să construiască tot ce înseamnă oraș în Transilvania. Noi „suntem aici de 2000 de ani” și uite ce am ajuns.
Pingback:Valahii ca nişte vite. Călători străini despre ţările române (1) « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md
Pingback:Săptămâna furăciunilor. Pe de-o parte e bine
Calomniile impotriva romanilor s-au intetit in secolele urmatoare. Autorul englez Robert Townson in lucrarea „Calatorie in Ungaria” din 1797 sustine de asemenea ca romanii transilvaneni (de data asta) sunt salbatici si au obiceiuri barbare. Printre aqltele el se refera la rascoala lui Horia Closca si Crisan din 1784 si spune ca in fiecare grup de 20 de „valahi” executati (se stie cat de salbatic!) se afla si un preot. El cteaza un document (care nu se stie cat de autentic este) numit „testamentul politic al principelui Ragotski-Racoczi” (se pare ca avea origine …RUSEASCA) de la inceputul sec. al XVII-lea in care „valahii” sunt considerati fiinte subumane. Datorita acestui „document” care i se intiparise foarte bine in cap, Townson nici macar nu a calatorit mai la est de Debretin si nici nu a conceput sa calatoreasca in Moldova sau tara Romaneasca!
Un englez nătărău în plus sau în minus aproape că nu contează…
Felicitari pentru articol. Noi Romanii stim cine sintem ca oameni. AR TREUI CA ACESTE ARTICOLE SA FIE TRADUSE INTR-O LIMBA DE CIRCULATIE CA SA CUNOASCA ACESTE LUCRURI SI IGNORANTII DIN STRAINATATE -care sint destui
Ba nu prea stiti…Majoritatea romanilor traieste sub influenta „istoricilor” lui Ceausescu. Mai citi si Lucian Boia, Marius Diaconescu
Erata: cititi
Noi românii așteptăm sa fim lăudați, mângâiați de toți străinii care vin la noi dar nu facem nimic pentru a ne prezenta noi înșine calitățile si defectele. Am parcurs recent site-ul lonelyplanet.com si spre surprinderea mea destul de mulți străini cereau informații despre România ca destinație turistică. Cel mai asiduu prezentator (si suficient de obiectiv si pozitiv în prezentări) este un cetățean român de etnie maghiară. Singurele ghiduri turistice recomandate despre regiuni din România sunt cele editate în Ungaria. Nu îl condamn fiindcă am căutat pe net ceva editat în România dar n-am găsit mai nimic. Ce ar fi dacă în loc să tot comentam ce zic unii si alții despre noi sa ieșim noi prin intelectualii noștri la atac, sa oferim/sugerăm materialele, firmele noastre (cite or fi). Încet dar sigur lucrurile se vor schimba.
Vă recomand să localizați alfabetul folosit în postări în limba româna (cel cu diacritice românești). Suntem singura națiune care nu a impus utilizarea tastaturilor de PC cu caractere naționale dar facem mare caz de românismul nostru. Impunerea unei limbi naționale unitare trebuie făcută prin toate mijloacele si este de datoria noastră de intelectuali români sa folosim corect limba în orice context.
1. Acum 500 de ani si occidentalii erau ca „niste vite“.
2. Exagerarile nu sunt inventate din nimic, ci se bazeaza pe niste insusiri nationale care dainuie si astazi, oricat n-am vrea sa recunoastem.
3. La fel ca si atunci, nici occidentalii de azi nu sunt flori imaculate.