Fotografa americană Margaret Bourke White a călătorit şi prin Basarabia (alte imagini din România realizate de Bourke White aici şi aici) unde a făcut o serie de fotografii care ne-au păstrat chipuri de români dintre Prut şi Nistru din luna februarie a anului 1940. Am adunat aici mai multe imagini şi aş avea nevoie de sprijinul unor chişinăueni pentru a identifica soarta unora din clădirile de mai jos.
Chişinăul anului 1940
Catedrala din Chişinău în anul 1940.
Hotelul Londra din Chişinău. Mă întreb dacă mai există această clădire.
Facultatea de Agronomie din Chişinău în anul 1940. Şi aici am aceeaşi întrebare ca mai sus, dacă mai există această clădire şi ce instituţie adăpsteşte. Lupoaica romană de aici a ajuns acum în faţa Muzeului de Istorie din Chişinău (de unde a fost scoasă temporar în timpul guvernării comuniste, temporar mai mulţi ani)
Monumentul lui Puşkin din Chişinău în anul 1940. Cred că acesta este singurul monument care nu a prea avut de suferit în funcţie de regimurile politice. Instalat în 1885, şi-a păstrat până în ziua de azi locul în centrul Chişinăului.
Stradă comercială din Chişinău.
Serbare la Şcoala de fete din Chişinău în 1940. Uniforma în care sunt îmbrăcate elevele este uniforma Străjeriei înfiinţată de regele Carol al II lea pentru a contracara influenţa legionară în rândurile tinerilor. Salutul fascist al acestei organizaţii a fost impus tot de Carol al II lea care se plângea prin jurnalul său că lumea nu prea dorea să-l practice. Salutul cu mâna dreaptă ridicată nu se întâlnea doar prin Italia şi Germania interbelică, ci şi în Statele Unite unde era denumit „salutul Bellamy” şi era folosit pentru întâmpinarea drapelului american (dar şi la începutul fiecărei zile de şcoală, când elevii americani salutau cu mâna dreaptă ridicată şi intonau imnul naţional). Salutul Bellamy a fost scos din uz în Statele Unite ale Americii în 1942, când a fost adoptată altă modalitate de întâmpinare a drapelului: cu mâna dreaptă pe inimă.
Altă imagine de la serbarea Şcolii de fete din Chişinău. Aici mă adresez celor care au apucat să fie pionieri în România comunistă: centurile constumului de străjer sunt practic identice cu centurile pioniereşti!
Elevi la Şcoala de băieţi din Chişinău în 1940. Pe căciuli au insigna Străjeriei.
Salut,
Hotelul Londra
„Data exactă a construcţiei nu o cunoaştem, dar se ştie că la începutul secolului XX era unul dintre hotelurile cele mai preferate de către oaspeţii importanţi ai Chişinăului. Aici se oprise în 1914 Vladimir Maiakovski, care a vizitat Chişinăul pentru o singură noapte (şi care a apreciat la justa valoare vinurile moldoveneşti). Aici, în acest hotel, Constantin Stere, în 1906, a scris celebra sa recenzie „Poetul pătimirii noastre”, articol prin care l-a consacrat în eternitate pe tânărul debutant ardelean Octavian Goga. În timpul războiului, clădirea a avut de suferit şi a fost reconstruită cu tot ansamblul de clădiri din preajmă (hotelul se afla în actualul edificiu vizavi de CC „Sun city”)”. – sursa http://chisinaul.blogspot.com/2009/08/istoria-chisinaului-cladiri.html
Tot aici gasesti si o foto cu noua cladire.
In ceea ce priveste urmatoarea cladire:
„Clădirea fostului gimnaziu nr.3 pentru băieţi în care şi-a ţinut şedinţele Sfatul Ţări. Din 1934 clădirea a devenit sediul Facultăţii de Ştiinţe Agronomice a Universităţii din Iaşi. În timpul celui de al doilea război mondial clădirea a fost deteriorată, reconstruită în anii 50, după proiectul arhitectei E.R. Spirer. În perioada postbelică a fost sediul blocului administrativ al Institutului Agricol, actualmente – al Academiei de Arte. Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.” – sursa http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sfatul_%C5%A2%C4%83rii_Palace,_Chi%C5%9Fin%C4%83u.jpg
sau
„Liceul de băieţi nr. 3 (1901)
Sfatul ţării (1918)
Academia de teatru, artă şi muzică (2007)
Destinul a făcut ca edificiul Liceului de Băieţi nr. 3 din Chişinău să treacă prin două războaie mondiale, o revoluţie şi câteva cutremure devastatoare şi să ajungă prin timp până în zilele noastre într-o stare aproape perfectă. Anume clădirea Liceului nr. 3 a fost aleasă în calitate de sediu pentru primul parlament al Basarabiei (1917-1919). După care a fost cedată din nou elevilor, băieţilor de la Liceul „Alexandru Donici”. În 1933, la Chişinău a fost transferată Facultatea de Agronomie a Universităţii din Iaşi. În 1940, după 28 iunie, aici un timp a avut sediul Institutul de Limbă şi Literatură adus din Tiraspol. După război, clădirea a fost utilizată ca sediu pentru administraţia sovietică şi ca bloc central pentru Institutul Agricol din Chişinău. Actualmente aparţine Academiei de Teatru, Artă şi Muzică din Republica Moldova.” sursa – http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=537458&page=9
La ultimul link sunt mai mult imagini si cu alte cladiri de patrimoniu.
Mai aveţi şi alte fotografii de această calitate din Basarabia, din aceiaşi perioadă ? Despre care şcoală de fete e vorba ? Mama mea a fost elevă la Liceul eparhial din Chişinău, în perioada în care directoare era Elena Alistar, singura femeie în Sfatul Ţării.
M-aş bucura să rămânem în contact şi faorte tare m-aş bucura dacă aş putea folosi aceste fotografii în ilustrarea proiectului Portretul României Interbelice de pe http://www.memoria.ro
foto de mai sus apartin Liceului Eparhiale de fete din Chisinau deja dupa Alistar
Din păcate nu mai am şi alte fotografii. Nu ştiu exact despre ce şcoală de fete era vorba.
pentru dl Mircea Ivanoiu – exista mai multe foto cu eleve si cladirea fostei scoli eparhiale de fete din Chisinau pe Net.
Felicitari autorului!Abia astept sa am ocazia de a vizita REPUBLICA MOLDOVA.Totusi,sunt curios de o chestie:moldovenii sunt romani sau romanii sunt moldoveni?!Limba vorbita de ambele natii e romana,nu?Oare,poate cineva sa ma lamureasca?RESPECTE,GABRIEL COSTIN.
gabriele, moldovenii sunt români, românii sunt ardeleni, moldoveni, munteni, dobrogeni, maramureşeni şi olteni. Toţi românii vorbesc limba română cu grai specific zonei de unde sunt. Călătorie plăcută în RM, dar dacă mergi ca la vecini (şi nu ca la ai tăi) şi dai de mine – iei bătaie
Nu este deloc de mirare ca multe organizatii obstesti din diverse tari aveau acel salut asemanator celui fascist. Toate provin din vechiul salut roman . De-a lungul istoriei ultimelor doua milenii variante ale acestui salut au fost uzitate in aproape toate tarile europene ori care considera ca au avut stramosi europeni. De asemeni, multe simboluri considerate naziste de catre nestiutori au izvoare ce se pierd in negura istoriei. Dar, din pacate, in societatea actuala ignoranta reprezinta o scuza, si inca una foarte buna.
Despre hotelul Londra.
Explodat de bolshevici la retragerea lor din Chisinau in 1941. Edificiul curent, arhitectural nu are nimic comun cu fostul hotel si doar a fost ridicat dupa razboi. Probabil, ca a fost folosit vechiul fundament.
In afara de clientii-celebritati ai hotelului Londra – Constantin Stere, Vladimir Maiakowsky, e.t.c., aici a stat in ianuarie 1917 generalul Mannerheim.
Surse: L.Vlasov – „Mannerheim – generalul tarului”.
Маннергейм — царский генерал»:
„В первых числах января 1917 года Румынский фронт стабилизировался.
18 января поступил приказ командующего армией дивизии Маннергейма перейти в район города Кишинева, где в период зимнего затишья на фронте сосредоточилась большая часть русской конницы. Богатая фуражом Бессарабия давала возможность коннице подправиться и подкрепиться. 20 января генерал Маннергейм посетил штаб 2-й румынской армии и попрощался с генералом Авереско и князем Стурдза…
21 января полки дивизии Маннергейма, крупными переходами двинулись к Кишиневу. Из-за очень снежной зимы с обычными в этой части Румынии метелями продвижение конницы было очень трудным. Через два дня 12-я кавалерийская дивизия вошла в пригород Кишинева – Рышкановку. Здесь, в самой Рышкановке и окрестных деревнях,
она разместила свой штаб и полки. Генерала Маннергейма и командиров его бригад поселили в «генеральской» гостинице «Лондон»…”
Dca cineva poate sa-mi dea mai multa informatie despre activitatea lui Mannerheim in Bucovina, Moldova si Basarabia in 1917, ii voi fi foarte recunoscator. Ma intereseaza sursele locale, nu cele finlandeze sau rusesti
Eugen